750.000 signatures per a declarar la independència si no es pot votar el 9-N

  • L'ANC va lliurar-les ahir al parlament perquè fossin 'un gran suport de les decisions polítiques' d'aquests dies

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ACN/Redacció
16.09.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va lliurar ahir a la presidenta del parlament, Núria de Gispert, gairebé 750.000 signatures per a demanar a la cambra catalana que declari la independència si no es pot fer la consulta del 9-N o si ‘es tanquen totes les portes’.

Les caixes van arribar a dalt d’un camió. A la porta del parlament s’esperava la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, acompanyada de més dirigents de l’entitat i de voluntaris que duien estelades i cridaven independència.

Els responsables de la campanya ‘Signa un vot per la independència‘ asseguren que 706.000 persones van signar amb document d’identitat espanyol, la majoria catalans; que 12.000 signants eren estrangers, amb NIE; i que 8.000 van signar amb passaport. Tots són més grans de setze anys. A més, es van destruir 23.000 paperetes per defecte de forma o per duplicitats.

La coordinadora de la campanya, Rosa Alentorn, va declarar: ‘No és pas una recollida de signatures normal, sinó un compromís individual que hem dut al parlament. Som en un moment clau, amb l’aprovació de la llei de consultes, i pensem que seran un gran suport per a les decisions que s’hauran de prendre aquests dies.’

L’Assembla demana, com a primera opció, la consulta. Si no és possible, ni tampoc les eleccions plebiscitàries, o bé si no se’n reconeix el resultat, demanen que el parlament declari la independència.

Els promotors volen que les 750.000 signatures es considerin com un vot de gent que s’ha compromès amb la independència de Catalunya.

Quant són 750.000 signatures?

En l’audiència privada amb la presidenta del parlament, Núria de Gispert, la coordinadora de la campanya va comparar el nombre de signatures amb les 590.000 per a declarar els toros interès cultural al Congrés espanyol o les 180.000 que es van entrar al parlament per a abolir les curses de braus. I, fent una referència a la Via Catalana del 2013, va dir que si tots els qui havien signat es posessin en renglera es podria anar i tornar del Pertús a l’Ebre.

Les signatures de l’ANC van arribar al parlament hores abans que el president Artur Mas comencés el debat de política general, que durarà fins demà, i en una setmana marcada per l’aprovació de la llei de consultes no referendàries, divendres, i el decret de convocatòria subsegüent.

 

Més informació:

L’ANC crida partits i entitats a constituir una taula per l’estat propi per arribar fins al 9-N

La campanya Signa un vot fa un salt qualitatiu (23.03.2014)

Les amenaces a l’ANC donen força a la campanya ‘Signa un vot per la independència’ (22.03.2014)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any