Escòcia: Periodistes en campanya?

  • Els mitjans de comunicació escrits a Escòcia es poden posicionar a favor del sí o del no però les televisions han de mantenir la neutralitat

VilaWeb
Laura Pous (ACN)
14.09.2014 - 09:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘The Herald on Sunday’ va ser el primer gran rotatiu escocès a declarar-se a favor de la independència, en l’edició del 4 de maig, quan va sortir al carrer amb el titular ‘El Sunday Herald diu sí’. ‘The Scotsman’ va fer una portada a una setmana del referèndum defensant l’eslògan ‘millor junts’. Un dels últims números de la revista ‘The Spectator’ té una portada blava i blanca amb la súplica: ‘Escòcia, si us plau, queda’t’. El gal·lès ‘Western Mail’ publicava la bandera escocesa i la gal·lesa amb el títol ‘No marxeu’. Diversos diaris de Londres, entre ells ‘The Telegrah’, han parlat dels esforços per ‘salvar la unió’. A 5 dies del referèndum, els mitjans tenen un paper clau a Escòcia.

Els diaris, al Regne Unit, se solen posicionar a favor d’un o altre partit a les eleccions, en una decisió que justifiquen en una editorial i que pot canviar entre comicis. El ‘The Sun’ britànic, per exemple, ha demanat el vot tant per conservadors com per laboristes.

El gran magnat de la comunicació i propietari del rotatiu, Ruper Murdoch, és a Escòcia, i fa dies que tuiteja en relació al referèndum, destacant el positivisme de la campanya del ‘sí’ i el que considera que ha estat el fracàs del ‘no’ per involucrar la gent i dissenyar una visió de futur.

A les xarxes socials, l’arribada de Rupert Murdoch es vincula amb un possible posicionament públic del ‘The Sun’ escocès. El diari ja va demanar el vot per Alex Salmond a les eleccions del 2011, i tot i que no està clar que es decantés pel ‘sí’, la seva opinió sobre el referèndum podria influir en un resultat que es preveu molt ajustat.

Televisions neutrals

On, almenys sobre el paper, no hi pot haver cap mena de posicionament és a les televisions. Però tot i així, aquesta setmana han estat sonats els enfrontaments dialèctics entre el primer ministre escocès, Alex Salmond, i l’editor polític de la BBC, Nick Robinson. Des del ‘sí’, s’ha acusat als ‘mitjans metropolitans’ de ser favorables al ‘no’, i fins i tot s’ha posat en qüestió la imparcialitat d’una institució bàsica a l’Estat com la BBC. Els periodistes, però, fins i tot els de la competència, neguen cap mena de mala pràctica.

‘En televisió, per tenir llicència, tenim l’obligació de ser imparcials, i ho fem. Fem tots els esforços per ser imparcials’, assegura a l’ACN el presentador del magazín nocturn ‘Scotland Tonight’ de la televisió STV, John MacAkay. El periodista nega les acusacions d’imparcialitat contra els mitjans audiovisuals.

‘Els diaris poden estar d’un bàndol o de l’altre, encara que han d’informar objectivament, però poden tenir una opinió. Les televisions, com nosaltres o la BBC, perquè tenim una llicència, no ho podem fer. I som massa professionals per permetre-ho, no passa’, destaca MacAkay.

Els ciutadans reclamen informació i els mitjans solen reproduir el debat que marquen la campanya del ‘sí’ i del ‘no’, amb temàtiques com la moneda, la Unió Europea o el petroli. ‘La gent sempre diu que vol més informació, però de fet ja n’hi ha molta’, remarca MacAkay. Per aquest periodista, molts escocesos reclamen ‘fets’ però la majoria dels fets són ‘diverses interpretacions de la informació’. Per McAkay, serà difícil que cap dels dos bàndols del debat independentista pugui oferir certesa sobre què passarà l’endemà del referèndum.

El magazín de McAkay és un dels més vistos a Escòcia, i s’ha centrat en debatre els arguments del referèndum independentista gairebé des del primer dia. ‘Cada nit hem parlat d’algun aspecte del referèndum, no només perquè hi estem interessats, sinó perquè l’audiència ha deixat clar que és el que vol escoltar’, assegura el periodista des dels estudis d’STV a Glasgow. ‘Fem altres temes: cultura, esports, entreteniment. Però el tema que atrau el públic sempre és l’independentista. És el que interessa ara a la gent, i treballem dur per donar veu als dos bàndols’, remarca.

Més informació

Des que fa exactament una setmana una enquesta per ‘The Sunday Times’ va situar per primera vegada el ‘sí’ per davant amb un 51% respecte al 49% del ‘no’, la cobertura del referèndum s’ha intensificat. Els mitjans britànics han enviat els seus editors polítics a Edimburg, han fet els informatius des de la capital britànica, i s’han multiplicat els especials, els reportatges i els article d’opinió d’un i altre bàndol a les pàgines dels diaris.

‘Els mitjans de Londres només s’han involucrat en el debat independentista en els darrers mesos. No l’havien ignorat, però no l’havien tocat gaire. En canvi a Escòcia ha estat constant’, explica John MacAkay. En els últims dies, tot plegat ‘s’ha intensificat’. Ara, no són inusuals entre els periodistes basats a Glasgow o Edimburg com David Torrance, columnista al ‘The Herald’, les bromes sobre els corresponsals de Westminster que han intentat, aquesta setmana, posar-se al dia ràpidament sobre els detalls del debat polític a Escòcia davant de la possibilitat, confirmada per les enquestes, d’un vot pel ‘sí’.

El mateix efecte s’ha constat entre la premsa internacional, amb equips avançant el viatge i instal·lant-se a Escòcia dies abans del referèndum arran de l’estrenyiment dels sondejos. Peter Geoghegan, periodista irlandès, creu que la possibilitat d’un ‘sí’ a les enquestes ha augmentat l’interès dels mitjans de Londres i la resta del món, que consideraven el referèndum menys noticiable perquè donaven per fet un ‘no’.

Però, quina cobertura en fan, del referèndum? El doctor David Patrick, de la University of Free State de Sud-Àfrica i expert en el retrat que fan els mitjans de comunicació de processos polítics, actualment està treballant en un projecte sobre la cobertura de la campanya escocesa. Per Patrick ‘la premsa escocesa intenta presentar-ho de manera neutral i donar veu a diverses opinions’ però els mitjans de Londres ‘mostren consistentment una parcialitat unionista’. D’acord amb el seu anàlisi, els grans rotatius britànics com ‘The Times’ o ‘The Telegraph’ ‘mai presenten la independència en positiu’, només en negatiu o amb neutralitat. Segons ell, ‘mentre que la premsa escocesa dóna més veu a la gent, la del Regne unit no informa el públic, fa campanya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any