L’eliminatòria de la Copa de Rússia que pot costar-li el Mundial del 2018

  • Tres equips de Crimea han començat a jugar competicions russes, malgrat l'oposició de la UEFA i la FIFA

VilaWeb
Redacció
22.08.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La setmana passada van començar les eliminatòries de la Copa de futbol russa. El periodista Jonathan Wilson, del diari Guardian, es va fixar en dos partits: el que van jugar l’SKChF de Sebastòpol i el TSK de Simferòpol, i el que van disputar el Zhemtxuzhina de Ialta i el Sotxi. Els tres primers són equips de Crimea, un detall de gran significació segons que destaca Wilson, atès que no sols implica un pas més en la integració d’aquesta península a Rússia, sinó també un possible gran maldecap per a la Federació de Futbol russa.

Després de l’annexió de Crimea a Rússia el mes de març, els dos equips principals de la península, el Tavria de Simferòpol i el FC Sebastòpol, van continuar jugant la resta de la temporada a la lliga ucraïnesa. Però al final, tots dos clubs foren desmantellats suposadament per impagament de deutes i refundats amb els noms de SKChF de Sebastòpol i TSK de Simferòpol. Juntament amb el Zhemtxuzhina de Ialta, al juliol van rebre el vist-i-plau de la Federació de Futbol russa per a participar en les seves competicions.

Tot i aquest canvi, la UEFA continua reconeixent els clubs com a ucraïnesos i la FIFA, de moment, també. Tot plegat, comenta Wilson, ha causat inquietud i tensió al si de la federació russa, atrapada entre el desig del president Vladímir Putin d’integrar plenament Crimea a Rússia i la posició de moment contrària dels òrgans de futbol europeu i internacional.

Un ex-president de la federació, per exemple, ha mostrat el temor que, si no es resol la qüestió, els clubs russos siguin expulsats de la Lliga de Campions o, encara pitjor, que Rússia perdi l’organització del Mundial del 2018, tant per una ampliació de les sancions econòmiques ja imposades per la comunitat internacional com per una sentència específica per infringir el reglament de la UEFA.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any