Encausats els batlles sospitosos d’haver cobrat dietes irregulars de la FMC

  • Teresa Jordà (Ripoll), Carles Pellicer (Reus) i Manuel Reyes (Castelldefels) tenen condició d'aforats i només podrien ser encausats per un tribunal superior

VilaWeb
VilaWeb
ACN
24.07.2014 - 18:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La jutgessa de Sabadell que investiga l’anomenat cas Mercuri ha encausat bona part dels quaranta-quatre càrrecs de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que presumptament va cobrar dietes irregulars entre 2011 i 2012. Fa unes setmanes es va saber que l’ex-president de la FMC Manuel Bustos havia promogut un sistema de cobrament de sobresous camuflats segons el lloc que ocupaven els batlles en l’organigrama de l’entitat i no segons les dietes generades en desplaçaments o àpats. Ara el jutjat ha començat a notificar les imputacions a alguns batlles. Tres d’ells són aforats i només seran encausats si ho decideix un tribunal superior.

Els aforats són Teresa Jordà, ex-batllessa de Ripoll i diputada d’ERC al congrés espanyol; Manuel Reyes, batlle de Castelldefels i diputat del PP al parlament; i Carles Pellicer, batlle de Reus i diputat de CiU al parlament. Si s’encausés els dos diputats a la cambra catalana, tota la causa hauria de ser investigada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, però si Jordà també fos encausada, el cas passaria a mans del Tribunal Suprem.

El batlle de Mataró, Joan Mora (CiU), ha anunciat l’encausament aquesta tarda a través de Twitter. Poc després, l’ex-batlle del mateix municipi, Joan Antoni Barón (PSC), ho ha confirmat en declaracions a l’ACN i ha concretat que ell havia estat citat a declarar el 4 de setembre. Per la seva banda, CiU, ERC i ICV-EUiA han confirmat les imputacions dels seus alcaldes, mentre que el PP ha dit que Reyes no ho estava. Republicans i convergents també asseguren que els seus dos aforats no han rebut cap notificació d’encausament. Per la seva banda, el PSC ha eludit de respondre sobre la qüestió.

La Fiscalia Anticorrupció ja va explicar que veia clars indicis de delicte després d’haver analitzat l’informe que la jutgessa va encarregar als Mossos d’Esquadra. L’esclat de l’escàndol va provocar la dimissió de Bustos de tots els seus càrrecs a l’Ajuntament de Sabadell i a la Diputació, el nomenament d’un nou secretari general de la FMC i la dimissió dels càrrecs de CiU dins de la FMC. Molts batlles han dit que se sentien enganyats i han retornat els diners cobrats, que van dels quasi 24.000 euros de Bustos als 800 d’alguns altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any