Carlos Fabra i Jaume Matas, a la presó

  • El Tribunal Suprem i l'Audiència de Palma deneguen les peticions de l'ex-president de la Diputació de Castelló i l'ex-president balear

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.07.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ex-president de la Diputació de Castelló i del PP provincial, Carlos Fabra, i l’ex-president del govern balear, Jaume Matas, hauran d’anar a la presó finalment. Fabra, condemnat a quatre anys per delicte fiscal i Matas, a nou mesos per tràfic d’influències. En el cas de Matas, el jutge va ordenar-ne l’empresonament per la gravetat del delicte i per falta de penediment, malgrat que la condemna no arribés a dos anys.

Fabra, quatre anys

El Tribunal Suprem espanyol va confirmar ahir la pena de quatre anys de presó per delictes fiscals per a l’ex-president de la Diputació de Castelló i del PP provincial, Carlos Fabra. Això vol dir que, efectivament, haurà d’anar a la presó. El tribunal va desestimar els recursos presentats per la defensa, que en demanava l’absolució, però també del fiscal i de l’advocat de l’estat, que demanaven un augment de la condemna fins a vuit anys.

Quan hi va haver la primera sentència, Fabra va dir que no tenia por d’anar a la presó i que no demanaria l’indult. I afegí que no tenia prou diners per a pagar la sanció econòmica, que preveu una indemnització a Hisenda de gairebé 700.000 euros i una multa del mateix import.

En el judici, el cap de la unitat de suport de l’Agència Tributària a la fiscalia anticorrupció, Conrado Caviró, va dir que Carlos Fabra i la seva dona havien deixat de justificar uns ingressos de 3,2 milions d’euros entre el 1999 i el 2004.

Caviró va assegurar que, d’aquesta quantitat, un total de 3,05 milions d’euros havien estat ingressats en efectiu en alguns dels vuitanta-cinc comptes corrents que tenien oberts, i que hi havia un ‘gran desfasament’ entre les vendes en efectiu, els premis de loteria i les rendes salarials del matrimoni amb què Fabra justificava aquests ingressos.

Matas no esquiva la presó

L’Audiència de Palma ha rebutjat els dos escrits presentats per Jaume Matas en què sol·licitava de no haver d’ingressar a la presó. Matas va ser condemnat pel Tribunal Suprem a nou mesos per un delicte de tràfic d’influències, acusat d’haver concedit contractes irregulars al periodista que li escrivia els discursos, Antoni Alemany. L’11 de juliol el consell de ministres espanyol va denegar l’indult a Matas arran de dos informes desfavorables emesos pel ministeri fiscal i pel tribunal sentenciador.

Matas, en una de les dues sol·licituds de suspensió d’empresonament, demanava una demora fins que el Ministeri de Justícia espanyol no hagués resolt una segona petició d’indult, amb què pretenia que li commutessin la pena de presó per treballs a la comunitat. Però l’indult li fou denegat.

A més, com que havia sol·licitat empara al Tribunal Constitucional, demanà que se suspengués l’ingrés a presó fins que no hi hagués resolució, una petició que l’alt tribunal no ha respost.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any