Guanyem Barcelona crida a canviar la ciutat i no parla d’independència

  • Es va presentar en una conferència de premsa amb Ada Colau, Jaume Asens i Joan Subirats

VilaWeb
Redacció
27.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La plataforma ciutadana Guanyem Barcelona va fer ahir una conferència de premsa per presentar-se públicament. Van actuar-hi de portaveus Ada Colau, Jaume Asens i Joan Subirats, que van desgranar les idees i el projecte del col·lectiu punt per punt. Al final, un periodista va demanar quina posició tenia la plataforma sobre la independència de Catalunya. Ada Colau va dir que no respondrien a la pregunta perquè Guanyem Barcelona no tenia una posició comuna sobre aquesta qüestió i que no tindrien cap inconvenient a respondre-ho a títol individual en les entrevistes que fessin a partir d’avui. Ho va justificar dient que la plataforma era molt àmplia i que hi havia opinions divergents sobre la qüestió.

‘Aquesta no és una idea ni la paradeta de l’Ada Colau’, va dir ella mateixa durant la presentació. L’objectiu de Guanyem Barcelona és confluir amb els moviments socials i veïnals, amb les entitats i els ateneus populars per ‘rescatar les institucions’. ‘No volem guanyar tan sols l’Ajuntament de Barcelona, sinó que volem guanyar per obrir-lo a la ciutadania’, va dir Colau. Per una altra banda, la plataforma defensa el dret de decidir, però demana de no aplicar-lo únicament a qüestions territorials.

Ara comprovaran, fins al 15 de setembre, si tenen prou força per a articular una candidatura a les pròximes eleccions municipals.

La presentació

Unes 400 persones es van aplegar a la sala d’actes a l’escola Collaso i Gil de Barcelona per assistir a la presentació de Guanyem Barcelona, però uns quants centenars es reuniren al pati per seguir l’acte des d’una pantalla gegant. En total, segons l’organització, hi havia unes mil vuit-cents persones.

Entre els assistents hi havia el coordinador nacional d’ICV, Joan Herrera, acompanyat de l’eurodiputat Ernest Urtasun, ambdós al pati. També l’ex-socialista Antoni Comín i el diputat de la CUP David Fernàndez. Dins la sala d’actes hi havia el líder d’ICV-EUiA a l’Ajuntament de Barcelona, Ricard Gomà, el diputat d’EUiA al parlament David Companyon, i Pablo Echenique, eurodiputat de Podem.

Guanyem Barcelona es va presentar a la premsa com una plataforma de tots els moviments socials i persones individuals que lluiten contra les retallades, que eviten desnonaments i assumeixen el paper que ha deixat d’exercir l’administració, plegada als interessos privats. ‘Som gent que estimem Barcelona, que tenim la sensació que la perdem i pretenem recuperar-la, guanyar-la, reguanyar-la per als ciutadans’, va argumentar el catedràtic de ciència política Joan Subirats.

Ada Colau, per una altra banda, va demanar de no personalitzar aquesta plataforma només en ella, perquè hi ha més de dues-centes persones al darrere, gent que treballa perquè la ciutadania es torni a ocupar de les institucions i s’acabi el ‘blocatge institucional’ de l’administració. ‘Som gent molt diversa, d’espais diferents, ens trobem per defensar els drets bàsics i aquesta confluència que ja existeix al carrer és el moment de traslladar-la a les institucions per rescatar-les’, va dir.

Ara l’objectiu de Guanyem Barcelona és recollir com a mínim 30.000 signatures electròniques, 15.000 de Barcelona. ‘En lloc de pensar que som uns il·luminats i que tenim raó, ara presentem un document de mínims que s’obre al debat i comença aquest procés de validació’, va dir.

El manifest de la plataforma té tres grans apartats: un sobre els drets i la dignitat de les persones, un altre sobre economia i un altre sobre democratització de les institucions.

Mentrestant, Guanyem Barcelona també organitzarà xerrades i actes als barris. I acabat aquest procés es decidirà si finalment hi ha candidatura i quins són els candidats.

‘No som una sopa de sigles’

Els tres portaveus de la plataforma van reiterar que no eren cap partit ni cap candidatura, sinó que són una proposta ‘de confluència’. ‘Intentem innovar, superar lògiques de partits i fer un dispositiu que sigui més que la suma aritmètica dels factors que la componen. No volem fer un front d’esquerres o una coalició de partits o una sopa de sigles’, va insistir l’advocat Jaume Asens.

Quan hom va demanar si no hi hauria massa fragmentació en el bloc de l’esquerra amb l’existència ja de formacions com el Procés Constituent o la CUP, la nova plataforma va respondre que l’espai de confluència amb aquests actors és ‘molt gran’, i per tant hi ha una ‘possibilitat de guanyar a la ciutat de Barcelona per part de totes aquelles entitats que creuen que les coses no poden continuar igual’.

Dret de decidir sobre tot

Asens mateix va explicar que la plataforma era favorable al dret de decidir, però que no volia limitar-lo a ‘qüestions territorials’. Ha indicat que dins de Guanyem Barcelona hi ha gent partidària de la independència, i també del federalisme, però tothom vol decidir també sobre altres qüestions, com els serveis públics o l’avortament. ‘No només volem decidir el 9-N, sinó que volem decidir abans i després’, va dir.

I va dir que el govern de CiU supeditava la qüestió social a la nacional i volia crear un ‘front patriòtic per tapar’ la seva responsabilitat sobre la crisi.

Una plataforma amb tres portaveus

Heus ací un breu perfil dels tres portaveus:

Ada Colau: Treballa a l’ONG Observatori Desc, com a tècnica experta en habitatge. Però la gent la coneix sobretot perquè ha estat durant anys la cara visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’entitat que ella mateixa, amb un grup de gent, va fundar l’any 2009. A principi de maig va dimitir. Explicava en una carta adreçada a diverses seccions de la PAH que hi continuaria vinculada però que volia deixar de ser-ne la cara visible. Llegiu l’entrevista que li va fer Andreu Barnils ací.

Jaume Asens: És advocat i com Colau, treballa amb l’Observatori Desc. També treballa amb la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona i el grup d’investigació sobre exclusió i controls socials de la Universitat de Barcelona (GRECS). Escriu en mitjans de comunicació com ara Eldiario.es i Público.

Joan Subirats: És catedràtic en ciències polítiques i va dirigir l’Institut de Govern i Polítiques Publiques (IGOP) de la UAB; actualment en coordina els doctorats. Ha fet recerca, sobretot en aspectes d’exclusió social. Col·labora amb El País, Público i el programa ‘La ventana’ de la SER.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any