Quines són les cares de Guanyem Barcelona?

  • Membres d'Iniciativa, EUiA, Podem i Procés Constituent hi seran presents

VilaWeb
Redacció
26.06.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Hi ha recursos per tothom i s’han de repartir. Tenim l’oportunitat de fer-ho, però fer-ho entre tots, des de baix. Posem en pràctica noves maneres de fer política.’ Amb aquestes paraules es presenta en un vídeo Guanyem Barcelona, la plataforma ciutadana que pretén promoure una candidatura a les eleccions municipals de la ciutat i que es presentarà avui a les 19.00 a l’escola Collaso i Gil del barri del Raval. La impulsa Ada Colau i una trentena de persones del món acadèmic, veïnal i cultural. Volen arribar a l’Ajuntament de Barcelona amb els partits d’esquerres que s’hi apleguin. Us expliquem amb qui han festejat i qui els dóna suport.

Fonts de la plataforma han confirmat a VilaWeb que a l’acte hi haurà una ‘fila zero’ amb seients reservats per gent que promou el projecte com ara Oscar León, professor d’autoescola, Sílvia González, guionista, Manuel Cubera, que presideix l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana, una mare de l’AMPA on es presenten, un bomber…

Una plataforma amb tres portaveus

Dels pocs detalls que han transcendit des de l’anunci de la candidatura, de moment se sap que comptarà amb tres portaveus. Són aquests:

Ada Colau: Treballa a l’ONG Observatori Desc, com a tècnica experta en habitatge. Però la gent la coneix sobretot perquè ha estat durant anys la cara visible de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, l’entitat que ella mateixa, amb un grup de gent, va fundar l’any 2009. A principi de maig va dimitir. Explicava en una carta adreçada a diverses seccions de la PAH que hi continuaria vinculada però que volia deixar de ser-ne la cara visible. Llegiu l’entrevista que li va fer Andreu Barnils ací.

Jaume Asens: És advocat i com Colau, treballa amb l’Observatori Desc. També treballa amb la Comissió de Defensa del Col·legi d’Advocats de Barcelona i el grup d’investigació sobre exclusió i controls socials de la Universitat de Barcelona (GRECS). Escriu en mitjans de comunicació com ara Eldiario.es i Público.

Joan Subirats: És catedràtic en ciències polítiques i va dirigir l’Institut de Govern i Polítiques Publiques (IGOP) de la UAB; actualment en coordina els doctorats. Ha fet recerca, sobretot en aspectes d’exclusió social. Col·labora amb El País, Público i el programa ‘La ventana’ de la SER.

El festeig amb els partits d’esquerres

Hi ha diversos dirigents polítics de la c¡utat que ja s’han pronunciat davant l’aparició d’aquesta plataforma. Els que assisteixin a la presentació, no seuran a la ‘fila zero’. Fonts de Guanyem Barcelona expliquen: ‘hem convidat a tothom però no reservarem un lloc preferent a ningú’.

El regidor d’d’ICV-EUiA a l’ajuntament, Ricard Gomà va dir de seguida que veia la plataforma amb bons ulls i que avui assistirà a la presentació. El coordinador general d’EUiA, Joan Josep Nuet, també va dir dimarts que la ‘Syriza catalana’ –la unitat de les esquerres– és ‘més viva que mai’ i que confiava en el lideratge d’Ada Colau a Barcelona per derrotar la ‘vella política’ i esdevenir un model a imitar a la resta de Catalunya, de l’estat espanyol i d’Europa.

De la resta de partits, hi haurà Xavier Domènech, professor d’història i membre de Procés Constituent. Amb tot, aquest partit no ha decidit encara si hi donarà suport o no. També hi aniran diversos representants de Podem, com ara l’eurodiputat Pablo Echenique-Robba i el cap de campanya Íñigo Errejón.

Així mateix, hi haurà representants de la plataforma Socialisme, Catalunya i Llibertat, encapçalada per l’ex-diputat del PSC Toni Comín, que es va presentar amb ERC a les eleccions europees.

La plataforma Barcelona Ciutat Oberta, integrada per una vintena de professionals de diversos àmbits, s’ha ofert a col·laborar amb el projecte. En són membres Ada Castells, Cristina Maragall i Jordi Angusto, l’economista que forma part de Nova Esquerra de Catalunya, el partit de l’eurodiputat Ernest Maragall. També hi ha Gemma Sendra, que va exercir de directora general de Promoció i Cooperació Cultural en el govern de Pasqual Maragall, i Beth Galí, que va formar part de la candidatura de Maragall l’any 2003.

La CUP, de moment, es mira Guanyem Barcelona de lluny, sobretot pel festeig amb ICV-EUiA. La secció de Barcelona decidirà de manera assembleària si hi dóna suport o no.

Anna Simó, la portaveu d’ERC, diu que ara com ara el partit se centra en el seu procés de primàries amb Alfred Bosch i Oriol Amorós, que acabarà l’11 de juliol. Simó valora positivament que ‘persones que fins ara s’han mantingut al marge de l’actualitat política facin el pas’.

Suport del món de l’activisme, l’acadèmic i la cultura

Entre els noms que ja han promocionat la plataforma, es destaquen acadèmics i activistes com ara Gala Pin; l’economista Albert Recio; el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona, Lluís Rabell; el professor de dret constitucional Gerardo Pisarello; l’experta en urbanisme i habitatge Zaida Muxí; el politòleg Raimundo Viejo; i Jordi Mir, del Centre d’Estudis sobre Moviments Socials. També hi donen suport gent del món de la cultura com ara l’artista i teòric Marcelo Expósito i el director Pere Portabella.

L’encarregat de presentar l’acte serà un altre activista, Álvaro Porro, que treballa al Centre de Recerca i Informació en Consum (CRIC).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any