Palestina celebra Sant Jordi

VilaWeb
Redacció
06.05.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tot i que sant Jordi ens pot arribar a semblar vinculat exclusivament a Catalunya, no és ni de bon tros l’única terra que té aquest màrtir de patró nacional. Anglaterra, l’Aragó, Geòrgia, Grècia, Lituània i Portugal també, a més de Palestina, on és considerat un heroi local per la comunitat cristiana. Justament avui, segons el calendari seguit per les esglésies orientals, els cristians palestins celebren Sant Jordi, especialment al poble d’al-Khadr (el nom del sant en la cultura àrab).

El Sant Jordi palestí, com s’explica en aquest reportatge de la BBC, se celebra en aquest municipi de Cisjordània amb una missa dedicada al sant a la qual assisteixen fidels també de la veïna Betlem. Durant la festa es prepara un pa especial amb la imatge del sant matant el drac.

Sant Jordi era un soldat romà del segle III dC, en temps de l’emperador Dioclecià, de pare originari de la Capadòcia i mare palestina. De fet, sembla que va viure a al-Khadr mateix, on fou empresonat. L’arquebisbe Atal·lah Hanna, a la BBC, explica la devoció pel sant: ‘Sacrificant-se per la seva fe va ésser capaç de derrotar el dimoni. Hem adoptat sant Jordi com a patró de la gent que viu ací i, atès que va néixer a la Palestina històrica, li preguem que ens recordi i protegeixi aquesta terra santa. […] Creiem que va ésser un gran màrtir que va defensar la fe i els valors cristians.’

Unes quantes esglésies de Terra Santa s’anomenen sant Jordi (a al-Khadr, a Lod…) i també és un dels noms propis més comuns entre els palestins, amb les variants àrabs Khadr i Jeries.

Més informació:

El bloc de Jordi Llaonart: La devoció per Sant Jordi dels cristians d’Egipte

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any