Un Vint-i-cinc d’Abril pensant en el canvi al País Valencià

  • La manifestació unitària de la diada es farà demà

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
25.04.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa 307 anys de la batalla d’Almansa, en què les tropes borbòniques van derrotar els austriacistes i el Regne de València restà sotmès als decrets de Nova Planta. Cada any entitats, organitzacions i partits nacionalistes commemoren la diada amb una manifestació unitària. La d’enguany es farà demà a València.

La manifestació serà marcada pel context de declivi del PP a les enquestes i la proximitat de dues eleccions –les europees el mes que ve i les de les corts l’any vinent. La marxa, que eixirà a les sis de la vesprada de la plaça de Sant Agustí, portarà per lema ‘Recuperem el país! Salvem les persones! El País Valencià necessita un canvi’. 

És convocada per Acció Cultural del País Valencià (ACPV), la Cimera Social, la Plataforma per l’Ensenyament Públic, les Plataformes en Defensa de la Llei de la Dependència, Ca Revolta, la Societat Coral el Micalet i la Plataforma Salvem el Cabanyal. També hi participaran Compromís, ERPV i l’esquerra independentista, a més d’alguns sindicats, com ara la Intersindical Valenciana.

L’Alternativa per València – CUP també hi prendrà part, però, a més, aquest vespre organitza l’acte ‘Unitat popular per a canviar-ho tot‘ al Col·legi Major Rector Peset, ‘en suport de col·lectius socials en lluita’ a la ciutat. Hi participen activistes contra els centres d’internament d’estrangers, en defensa del dret d’habitatge i afectats pel tancament de línies en català. També hi serà present el diputat David Fernàndez. 

Les principals entitats uneixen forces

Les principals entitats del País Valencià (ACPV, Acicom, Ca Revolta, Escola Valenciana i Societat Coral el Micalet) han organitzat una trobada que es farà dissabte al matí amb la finalitat de crear una xarxa per a coordinar les accions i ‘multiplicar la capacitat d’incidència en la perspectiva d’un canvi al País Valencià’. A l’Octubre Centre de Cultura Contemporània es faran grups de treball sobre participació ciutadana, el context polític i possibles alternatives. 

Segons les entitats, el context d’aquesta diada és doblement preocupant: ‘Des del punt de vista dels valors de país, el govern impulsa unes polítiques fortament antivalencianes, amb agressions constants a la llengua, a la cultura i al territori. I des del punt de vista dels valors socials, practica unes polítiques regressives.’ Fabra –diuen– governa contra la majoria dels valencians i per això consideren urgent de ‘recuperar el país i salvar les persones’. 

D’una altra banda, creuen que hi ha perspectives d’esperança i constaten que el canvi que necessita el País Valencià és possible, cada dia més: ‘El govern representa un model esgotat, que ja no ofereix futur, i que té una crisi de lideratge greu.’

Concert amb Orxata, Atupa, Tashkenti i Assekes

Després de la manifestació, demà al vespre es farà el concert del 25 d’Abril, que enguany també celebra el trentè aniversari del Bloc d’Estudiants Agermanats. Hi actuaran els Orxata Sound Sistema, Atupa, Tashkenti, juntament amb Assekes, guanyadors del concurs de la Universitat de València ‘Dóna la nota’. La música començarà a sonar a les vuit del vespre a l’Auditori de Burjassot. 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any