Els premis Cavall Verd reten homenatge a Bartomeu Fiol

  • Jordi Larios, Corina Oproae i Xavier Montoliu son els guanyadors de l'edició d'enguany

VilaWeb
Redacció
07.04.2014 - 02:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC) va homenatjar ahir a Palma a Bartomeu Fiol en una intensa jornada poètica durant la qual es van lliurar els Premis Cavall Verd a Jordi Larios, Corina Oproae i Xavier Montoliu.

Els escritors Miquel Cardell i Susanna Rafat, juntament amb el president de l’OCB, Jaume Mateu, han participat a la taula rodona titulada ‘L’obra i la poesia de Bartomeu Fiol’. Moderada per l’escriptor i periodista Pere Antoni Pons, els ponents han desglossat diferents facetes del poeta palmesà, tant a nivell d’escriptura com d’activista cultural. Així, Jaume Mateu ha recordat la tasca de Fiol al capdavant de l’Obra Cultural Balear, mentre que Miquel Cardell ha fet una introducció més general vers l’obra de l’escriptor. Per últim Susanna Rafart ha recordat com el reconeixement a l’autor al Principat no tingué lloc fins el 2004 amb la concessió del Premi  Carles Riba.

El particular homenatge de l’AELC al poeta Bartomeu Fiol ha prosseguit al capvespre amb un recorregut literari pels paisatges de la ciutat que marcaren l’escriptor.  L’itinerari ha començat a la Costa d’en Brossa, junt davant on va néixer el poeta. Un altre punt del recorregut ha estat al número 27 de la plaça de Cort, just allà on avui hi ha un banc, al primer pis, Bartomeu Fiol hi obrí la llibreria Gralla l’any 1959. Lluís Servera ha recordat que la quimera de Fiol amb la llibreria, on també hi venia discos i obres d’art, només durà tres mesos.  L’església de Mont-i-Sion per recordar la seva faceta d’estudiós del judaisme o Dalt Murada, amb una vista del passeig Marítim ple d’hotels (Fiol fou hoteler) han estat les altres aturades del recorregut organitzat per Miguel Perelló i Jaume Munar. A cada punt, escriptors i estudiosos de l’obra de Fiol han recordat la seva obra i persona acompanyats pels versos del poeta. Cal destacar que a l’itinerari hi han pres part tres dels quatre germans de Bartomeu Fiol: Lluís, Maria Antònia i Miquel Àngel.

L’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana ha posat el punt i final a la jornada a l’hotel Costa Azul de Palma amb l’entrega dels Premis Cavall Verd. Prop d’uns setanta escriptors han assistit al sopar i entrega dels guardons literaris presentats per l’escriptor menorquí Ismael Pelegrí. El president de l’AELC, Guillem-Jordi Graells, acompanyat pel vicepresident de l’AELC a les Illes, Miquel Bezares, han entregat el premi Josep Maria Llompart a Jordi Larios per l’obra ‘Rendezvous’ (Cafè Central-Eumo) com a  millor llibre de poesia en català publicat el 2013. Mentre que Xavier Montoliu i Corina Oproae han rebut el Premi Rafel Jaume a la millor traducció poètica de l’any per ‘Per entre els dies (antologia poètica)’ de l’escriptor romanès Marin Sorescu, editat per Lleonard Muntaner.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any