La Duma aprova avui l’annexió de Crimea

  • La UE sanciona vint-i-un dirigents polítics i militars de Rússia i Ucraïna · No reconeix el resultat del referèndum de Crimea

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
18.03.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Duma, el parlament rus, aprovarà avui l’annexió de Crimea després del referèndum d’abans-d’ahir i la petició feta pel parlament crimeà. En una sessió conjunta amb el senat rus, el president Vladímir Putin s’adreçarà als diputats i senadors per demanar-los la validació de la decisió dels votants de Crimea. La resolució té el suport de tots els partits parlamentaris russos i pot fer alguna referència a la situació resultant a Ucraïna.

Ahir, la Unió Europea va aprovar de sancionar finalment 13 dirigents polítics i militars de Rússia i 8 més d’Ucraïna. Els ministres d’Afers Estrangers dels 28 van acordar de prohibir que viatgessin a territori comunitari i congelar tots els actius –comptes corrents, propietats immobiliàries, accions– d’aquests 21 responsables, relacionats amb l’organització del referèndum de Crimea que consideren il·legal i il·legítim. La UE no sanciona, de moment, Vladímir Putin i el seu entorn ni els ministres, tot i que podria prendre ‘més mesures els dies vinents’, segons que va advertir el cap de la diplomàcia lituana, Linas Linkevicius.

A més, la Unió Europea refusa el resultat del referèndum de Crimea. ‘No reconeixerem el referèndum de Crimea d’ahir com a legal ni legítim’, va advertir el ministre d’Afers Estrangers britànic, William Hague. I va afegir que ‘qualsevol referèndum que es convoca amb tan pocs dies, sense campanya ni accés dels líders del país, no pot tenir credibilitat a ulls de la gran majoria de la resta del món’. Per Hague, és inacceptable que la crisi a Crimea es gestioni ‘amb la força i les amenaces i no amb la negociació’.

El ministre espanyol, José Manuel García Margallo, va dir que la votació era ‘anticonstitucional i, per tant, il·legal’. L’Alta Representant de la Diplomàcia Europea, Catherine Ashton, va assegurar que els ministres mirarien quines opcions podien aplicar per respondre a ‘aquest autoanomenat referèndum’. Ashton va fer una crida a Rússia perquè dialogués amb els líders d’Ucraïna i es trobés una solució pactada a la crisi.

El ministre d’Afers Estrangers de Luxemburg, Jean Asselborn, va assegurar que Rússia notaria les conseqüències de les accions a Crimea. ‘Cal mirar la realpolitik’, va dir el ministre luxemburguès, tot i que va afegir que ningú no pensava en una solució militar. Asselborn va demanar una resposta contundent de la UE per a aturar Rússia, el desplegament ràpid d’una missió internacional a Crimea i la celebració d’eleccions presidencials i parlamentàries a Ucraïna.

El Parlament de Crimea demana la incorporació a Rússia

El 96% dels votants del referèndum de diumenge de Crimea van donar suport a l’adhesió a la Federació Russa, segons la comissió electoral, que també va anunciar que la participació fou molt alta: més d’un 70% del cens. El referèndum es va fer enmig d’una gran tensió diplomàtica i, a més, Ucraïna havia alertat de moviments de tropes russes dins les seves fronteres. El Parlament de Crima va demanar ahir de manera formal l’adhesió a Rússia.

La Casa Blanca ja ha dit que no s’estaria plegada de braços per un fet que considera ‘una apropiació de territoris per la força’ per part de les autoritats russes. El govern nord-americà diu que rebutja aquest referèndum i avisa que la comunitat internacional no en reconeixerà pas el resultat, perquè ‘s’ha fet sota l’amenaça de la violència i de la intimidació d’una intervenció militar russa que viola el dret internacional’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any