Espectacular descobriment de les ones del primer instant de l’univers

  • Investigadors de Harvard capten la marca de la teoria de la inflació còsmica, que reforça la teoria del Big Bang

VilaWeb
Redacció
17.03.2014 - 19:43

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els científics tenen noves proves de la teoria del Big Bang. Els científics del Centre d’Astrofísica de Harvard (EUA) han anunciat avui que havien detectat per primera vegada les ones gravitacionals que van recórrer l’univers primitiu, durant un període d’expansió molt ràpida que es va esdevenir unes fraccions de segon després de la gran explosió que va originar tot allò que ha existit després; és a dir, el Big Bang.

És la confirmació més important de la història sobre les teories de la inflació còsmica. El descobriment s’ha fet en la investigació del projecte BICEP 2, que utilitza un telescopi situat prop del pol sud per a fer observacions detallades d’una part molt concreta del cel i que recull ‘energia fòssil’ del Big Bang.

Hom considera que l’univers va sorgir després del Big Bang, que es va produir fa uns 13.800 milions d’anys. Molt poc després, l’espai es va començar a expandir exponencialment, en un període conegut per inflació. Al cosmos hi ha signes reveladors d’aquest període, en una resplendor que s’anomena ‘fons còsmic de microones’. I és aquí on els investigadors han cercat durant molt temps l’evidència més directa d’aquella inflació, en forma d’ones gravitacionals, que estrenyen i estiren l’espai, i que ara han pogut detectar.

‘Són petites fluctuacions quàntiques que van ser amplificades enormement per l’expansió inflacionària de l’univers’, ha explicat Jamie Bock, un dels responsables de la investigació. El propòsit –i l’assoliment– era de trobar un marcador residual d’inflació, és a dir, de la idea que el cosmos va experimentar un brot de creixement exponencial en la primera bilionèsima de bilionèsima de bilionèsima de segon.

Aquesta teoria sosté que això, aquest fenomen, va fer que l’univers primitiu passés de ser una cosa inimaginablement petita a una altra de la mida aproximada d’una bala, i que l’espai ha continuat creixent durant gairebé 14.000 milions d’anys més, fins ara mateix.

La teoria de la inflació es va proposar per primera vegada en la dècada del 1980 per explicar alguns aspectes de la teoria del Big Bang que semblava que no ho explicaven tot, com ara per què l’espai profund es veu en general de la mateixa manera des de tot arreu. L’argument era que una expansió molt ràpida al començament podria haver suavitzat les irregularitats.

Però la inflació va arribar amb una predicció molt específica, associada amb ones d’energia gravitacional, i que aquestes ones en el teixit de l’espai deixarien una marca inesborrable en la llum primitiva del cosmos, allò que és conegut com a fons còsmic de microones.

L’equip BICEP 2 diu que ara ha identificat aquest senyal, que és una marca característica de les propietats direccionals del fons còsmic de microones. Només les ones gravitacionals que es mouen a través de l’univers en aquella llunyana fase inflacionista podria haver produït una marca com aquesta.

En la intervenció en la conferència de premsa per a anunciar els resultats, el professor John Kovac ha dit: ‘Això representa una porta oberta a allò que creiem que és un nou règim de la física, la física del que va ocórrer en la primera increïblement petita fracció de segon de l’univers.’ Les declaracions de Kovak han estat recollides per la BBC.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any