Participació en massa al referèndum de Crimea

  • Els sondatges a peu d'urna pronostiquen un 93% de vots a favor de l'adhesió a Rússia

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.03.2014 - 19:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Un 93% dels votants en el referèndum de Crimea ha donat suport a la decisió del parlament d’adherir-se a Rússia, segons els sondatges a peu d’urna. Els resultats oficials encara trigaran unes quantes hores a saber-se, però la rotunditat d’aquesta projecció no deixa pas cap dubte. I la participació durant la jornada de votació ha estat molt alta, de més del 70%. Tant els Estats Units com la Unió Europea ja han dit que no reconeixerien el resultat d’un referèndum que qualifiquen d’il·legal i que té el suport de Rússia.

Tensió hores abans del referèndum

La votació arriba enmig d’un augment de la tensió diplomàtica i fins i tot militar entre Rússia i Ucraïna. Les autoritats de Crimea han informat que vuitanta soldats, quatre helicòpters de combat i tres blindats van entrar ahir al sud del país i van prendre el control de Strikove, un poble de la regió de Kherson; van condemnar l’acció militar i van demanar a Rússia que retirés immediatament les forces de territori ucraïnès. ‘Ucraïna es reserva el dret de prendre totes les mesures necessàries per a aturar la invasió militar russa’, van dir.

Mentre això passava a Ucraïna, al consell de seguretat de l’ONU Rússia vetava una resolució presentada pels Estats Units contra el referèndum d’avui. La resta de membres del consell, inclosos tots els representants la UE, el Japó i Turquia, van votar a favor de la resolució presentada. A part el no rus, només hi va haver l’abstenció de la Xina. L’ambaixador rus, Vitali Txurkin, va dir que el text atemptava contra la igualtat de drets dels ciutadans de Crimea i el seu dret d’autodeterminació.

I també ahir mateix el parlament d’Ucraïna va aprovar gairebé per unanimitat (278 vots favorables de 296 diputats) la dissolució del parlament regional de Crimea, just un dia abans del referèndum. La vigília de la votació hi va haver, doncs, tensió, i fins i tot violència, a Ucraïna; a la ciutat de Khàrkiv hi va haver dos morts en topades entre activistes pro-russos i pro-ucraïnesos.

Les autoritats russes donen un suport total al plebiscit i les ucraïneses avisen que és il·legal. Els Estats Units també pressionen en aquest sentit, alertant que es viola la sobirania d’Ucraïna i que si el referèndum implicarà sancions.

A més, hi ha moviments de tropes; el Pentàgon diu que mantindrà un contingent a la Mediterrània durant uns quants dies a causa de la crisi a Ucraïna, segons que informa la BBC. I Rússia, a part l’última incursió denunciada, ha mogut una columna de vehicles militars i artefactes d’artilleria al nord de Crimea; a més, els agents fronterers d’Ucraïna revisen els trens que van de Crimea a la resta de l’estat.

Informació relacionada:

Document: El text de la declaració d’indepenència de Crimea, en català

Informe: La regió dels estats fantasma

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any