EUiA i CUP se sumen a les mobilitzacions contra el Mobile World Congress

  • Mena i Fernàndez reivindiquen les lluites contra les retallades de drets malgrat les advertències de Trias

VilaWeb
ACN
24.02.2014 - 17:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

EUiA i la CUP s’han sumat a les protestes de diverses associacions als accessos del Mobile World Congress (MWC). Els diputats Joan Mena (EUiA) i David Fernàndez (CUP) han acusat les grans multinacionals de la telefonia mòbil de promoure retallades de drets socials per continuar enriquint-se. Al costat de treballadors de Panrico, Telefònica, Bombers de la Generalitat, iaioflautes i de la plataforma Stop Pujades, Mena i Fernàndez han desafiat l’advertència del batlle de Barcelona, Xavier Trias, que tem que les manifestacions al MWC perjudiquin la permanència del congrés a Barcelona. 

‘Això ens costa 100 milions d’euros públics en plena època de crisi i són incapaços d’obrir una taula rodona entre el món de la cooperació i la telefonia per parlar del Congo i del coltan’, ha criticat el diputat de la CUP. Fernàndez ha acusat la multinacional de la telefonia mòbil que representa el MWC de ser darrere del conflicte del coltan, imprescindible per als xips dels telèfons mòbils, que ha causat més de cinc milions de morts al Congo.

Més de 150 persones s’han aplegat davant dels accessos principals al recinte de la Fira de Barcelona a la Gran Via, seu del MWC. ‘La nostra dignitat i orgull com a país no és allà dins sinó aquí fora’, ha exclamat Fernàndez, que ha acabat el seu parlament amb una crida a la mobilització: ‘Ens veiem al carrer, que és on comença i on acaba tot’.

‘Aquest és un exemple de la Barcelona de les desigualtats que promou CiU. La Barcelona dels rocs, que és allà dins, i la dels pobres, que és aquí fora. Hem de tenir clar que si aquests volen continuar essent més rics serà a costa dels nostres drets’, ha advertit Mena. El portaveu adjunt d’ICV-EUiA al Parlament ha posat èmfasi en la necessària confluència de les lluites socials per fer front a les retallades de drets. ‘El millor exemple són els treballadors de Panrico donant suport als de Telefònica i a la inversa’, ha remarcat.

Les organitzacions convocants de les protestes han fet diverses performances per evidenciar, d’una banda, el seu rebuig al congrés de telefonia i, d’una altra, les seves reclamacions individuals. Davant l’atenta mirada dels antiavalots dels Mossos d’Esquadra, a qui Fernàndez ha agraït irònicament la seva continuada presència en les mobilitzacions socials, els manifestants han passat tot el matí per l’entorn del MWC sense causar incidents.

Talls al metro i a FGC en les protestes a l’inici del Mobile World Congress

Les primeres accions de la Plataforma Stop Pujades contra l’augment del preu del transport públic s’han concretat avui al matí, coincidint amb l’inici del Mobile World Congress a Barcelona, amb talls d’un quart d’hora a la línia 3, a l’estació de Drassanes al voltant de dos quarts de nou del matí; pintades en dos vestíbuls de la línia 5 de Maragall i a l’estació de La Llacuna de la línia 4. A més, els manifestants han tallat la línia Llobregat-Anoia a la Plaça Espanya durant un quart d’hora. D’altra banda, una manifestació al lateral de la Gran Via i un tall de deu minuts als carrils centrals han complicat molt els accessos a la Plaça Espanya i cap al complex firal de la Gran Via.

Als FGC, els manifestants han impedit la sortida dels trens de la línia Llobregat-Anoia des de la Plaça Espanya. La circulació ha quedat interrompuda al voltant d’un quart d’hora, des de les nou i cinc minuts, fins a l’Hospitalet de Llobregat. En concret, segons fonts de la companyia, els impulsors de la protesta han impedit que es tanquessin les portes dels combois.

La situació viària també és molt complicada als accessos als recintes firals de Plaça Espanya i de la Gran Via. Una protesta en un lateral de la Gran Via, que posteriorment ha saltat durant deu minuts als carrils centrals poc abans de dos quarts de deu del matí, ha causat llargues retencions també als carrers adjacents, com per exemple el carrer Tarragona cap a la Plaça Espanya i al carrer Aragó, que acumulava circulació molt lenta des del carrer Pau Claris. Passada l’hora punta, la circulació seguia molt complicada en direcció sortida de la ciutat i cap a les instal·lacions on al llarg de quatre dies se celebrarà el Mobile World Congress.

A les set del vespre hi ha previstes més accions de protesta d’usuaris contra l’augment de les tarifes del transport públic.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any