Crida a concentrar-se avui contra l’atac a la immersió

  • Somescola ha convocat una concentració per protestar contra l'obligació de fer un 25% de classes en espanyol · Serà avui a les 18.30 davant el TSJC

VilaWeb
Redacció
10.02.2014 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Somescola.cat ha fet una crida a tota la societat catalana perquè es manifesti avui a dos quarts de set del vespre davant la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). La plataforma vol fer visible l’oposició a la interlocutòria del tribunal que obliga cinc escoles a impartir un 25% de les classes en espanyol. Muriel Casals, presidenta d’Òmnium i una de les portaveus de la plataforma, diu que la concentració és per a defensar el model d’immersió lingüística d’aquests darrers trenta-cinc anys, que ‘garanteix la igualtat d’oportunitats i la cohesió dels país.’ La seu del TSJC és al Palau de la Justícia del passeig de Lluís Companys de Barcelona.

La decisió del TSJC ha estat rebutjada frontalment pel govern català, que ja hi ha presentat un recurs en contra. Segons el recurs, les interlocutòries vulneren la constitució espanyola, l’estatut i la llei d’educació catalana. El govern ha advertit, a més, que caldria crear grups separats segons la llengua i ha manifestat la discrepància respecte de la potestat del tribunal per a marcar percentatges d’espanyol.

Una de les escoles afectades també s’ha pronunciat explícitament contra la imposició del TSJC. En un comunicat, l’Escola Pia de Catalunya recordava que els seus centres ‘estan arrelats al país i al seu servei’ i sentenciava: ‘Farem tot allò que sigui al nostre abast per ser fidels al compromís contret de fer del català la llengua vehicular d’aprenentatge’.

Concentració en defensa del model d’immersió

La coordinadora d’entitats cíviques i educatives Somescola.cat insta a defensar el model d’immersió lingüística vigent, que vetlla perquè els alumnes acabin l’etapa escolar amb un domini tant del català com del castellà: ‘És fals que els nens catalans no sàpiguen castellà. Les dades ho avalen, i no té sentit de crear un conflicte artificial’, deia Muriel Casals en la compareixença per a anunciar la convocatòria de la concentració d’aquest vespre.

Per una altra banda, el portaveu de Somescola, Josep Maria Cervelló, va voler fer veure que era una anomalia que els estaments judicials decidissin com s’ha d’educar als centres catalans. I sobre l’arbitrarietat de la quota del 25% es va preguntar: ‘I per què no un 10% o un 50%?’. Cervelló sospita que amb aquesta interlocutòria es ‘vol aplanar el camí a la LOMCE del ministre Wert, per a fer del català una llengua subsidiària, per darrere del castellà i l’anglès’. 

Somescola també ha demanat a la Generalitat que continués blindant el model d’immersió lingüística, d’acord amb l’aplicació de la normativa vigent, rebutjant frontalment una sentència que vol introduir el castellà com a llengua vehicular.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any