El sí a la independència i les estelades llueixen en el concert de Sant Esteve

  • L'Orfeó Català celebra els cent anys del concert amb un relat musical de format excepcional

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.12.2013 - 20:48

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El tradicional concert de l’Orfeó Català per Sant Esteve ha fet  cent anys. I, tal com va ocórrer l’any passat, el Palau de la Música s’ha omplert d’estelades entre els cantaires i el públic, entre el qual hi havia el president de la Generalitat, Artur Mas, durant la interpretació del ‘Cant de la Senyera’. Ha estat el punt culminant del concert, en què el Palau ha vibrat amb crits d’independència. Un altre detall: els cantaires duien llaços amb la senyera en solidaritat amb les escoles de les Illes.

El Mundo, escandalitzat per les estelades en el concert de Sant Esteve

Com cada any, el concert ha comptat amb la participació de tota la família coral de l’Orfeó Català i per primera vegada s’hi ha afegit el Cor de Cambra del Palau.

L’espectacle ha estat ideat per Josep Vila i Casañas, director de l’Orfeó i del Cor de Cambra. S’hi han interpretat obres emblemàtiques de la literatura coral, des de música de l’època del barroc, com ‘Hallelujah’ de l’oratori ‘El Messies’ de Händel, fins a música contemporània amb l’estrena de ‘Pau al cor’, del compositor convidat del Palau Ramon Humet. Les nadales, que sempre han tingut un paper protagonista en el Concert de Sant Esteve, també han tingut aquesta vegada una presència especial. Els actors Pep Munné i Pep Anton Muñoz han estat els narradors que, seguint el guió de Francesc Orteu, han conduït l’audiència a través de la música interpretada pels cors.

Cent anys de concerts interromputs per la guerra

El primer Concert de Sant Esteve al Palau de la Música Catalana amb l’Orfeó Català va tenir lloc l’any 1913. En aquella ocasió va dirigir-lo el mestre Lluís Millet i la peça que va obrir el concert va ser ‘El cant de la Senyera’. Fins al 1935, el concert va esdevenir una tradició. L’any 1933 la mort de Francesc Macià el dia de Nadal va fer adient suspendre el concert, però es va cantar el mateix repertori cinc dies després, el 31 de desembre.

Des de l’any 1936, en què va començar la guerra, fins al 1945 el concert es va deixar de fer. L’any 1946 es va recuperar i des d’aleshores fins a l’actualitat només s’ha interromput en dues ocasions: l’any 1962, a conseqüència de la gran nevada -es va traslladar al 30 de gener-, i l’any 1975, per un procés de reestructuració del cor.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any