Romeva: ‘La submissió no és cap opció; el 2014 passaran coses’

  • L'eurodiputat d'ICV diu en una entrevista a l'ACN que la pregunta hauria de ser 'sobre la independència o l'estat' i amb resposta de sí o no

VilaWeb
Blanca Blay i Laura Pous / ACN
14.11.2013 - 08:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva, diu que ‘la submissió i la claudicació ja no són cap opció’ a Catalunya. En una entrevista a l’ACN, reflexiona sobre la literatura –ha publicat el segon llibre, ‘Retorn a Shambhala’–, la fi de la seva etapa al Parlament Europeu, el paper que fa dins ICV i el procés pel dret de decidir. ‘Si puc fer res amb què pugui sentir-me plenament còmode, tant pel que fa al lloc com al projecte, endavant. Si pot ser amb ICV o no, ja ho veurem, perquè d’aquí al maig poden passar moltes coses’, diu. Amb tot, precisa que no té ‘cap necessitat de canviar de partit’. Per Romeva, un referèndum amb tres respostes no tindria sentit.

‘Encara crec fermament que és possible de fer una consulta, si més no amb la legitimitat democràtica que ens donem a Catalunya. Que no els agradarà a Madrid és evident, però això no vol dir que no ho puguem fer’, diu Romeva en la conversa amb l’ACN.

L’eurodiputat d’ICV descarta una consulta amb tres respostes. ‘El missatge és molt clar, no hi caben succedanis’, alerta. ‘No crec que hi tingui cabuda la possibilitat de tres respostes. L’única demanda que hi ha en aquests moments per part d’una majoria de la societat catalana és de poder decidir si volem ser sobirans o no.’

Creu que els partidaris del federalisme haurien de poder votar que sí a la consulta, com va assegurar Dolors Camats: ‘Jo sóc dels qui penso, i ho dic fins i tot davant dels qui defensen l’opció federalista, que no pots federar-te amb algú si no parteixes de la sobirania.’ I afegeix que el ‘comú denominador’ entre independentistes i federalistes és que tots volen ‘ser país’.

‘Hem de fer un procés escrupolós des del punt de vista democràtic, hem d’acumular bones pràctiques i hem de demostrar que ho hem provat tot’, reclama. Per ell, el 2014 serà un any ‘en què passaran coses a Catalunya’. Veu clar que si Madrid es nega a tolerar una consulta, els polítics no tindran cap més remei que continuar avançant, bé a través d’eleccions plebiscitàries, bé amb una declaració unilateral.

‘En aquests moments la submissió i la claudicació ja no són cap opció, ni individualment ni col·lectiva’, diu. La població –opina– tampoc no acceptaria que tot aquest moviment es quedés en no res perquè ara arribés una proposta ‘per la porta del darrere’ que difuminés la demanda independentista.

Per Romeva, a més, seria una ‘decepció monumental’ no poder oferir al poble de Catalunya la possibilitat de decidir el propi futur. Cal que els partits polítics a favor del dret de decidir demostrin una voluntat clara de respectar el full de ruta: ‘Tots els qui som en aquest vaixell tenim un deute amb la ciutadania, i no la podem defraudar. Si cometem la irresponsabilitat de defraudar aquesta expectativa, el desastre que podem tenir com a país serà incalculable.’

El futur a ICV

Al maig, Romeva deixarà el càrrec d’eurodiputat, després de deu anys a Brussel·les. I assegura que encara no té ‘ni idea’ de què farà a partir de llavors: ‘Faré el que calgui sempre que m’hi trobi còmode i n’estigui absolutament convençut.’ No té cap necessitat de canviar de partit –afegeix–, però tampoc no sap si li correspon de ‘fer de representant d’ICV a les institucions’.

Romeva és obertament independentista, tot i que la seva formació ‘no defensa necessàriament’ la mateixa tesi: ‘Inciativa de moment defensa la diversitat de visions, entre les quals la meva. En la mesura que la meva opció hi càpiga, a ICV, fantàstic. Ara, si jo hagués de fer un discurs que fos representatiu de les diverses opcions potser tindria un problema.’

‘Tinc la sort de no ser del PSC, des d’aquest punt de vista, ho dic així de clar. Si fos del PSC ja hauria deixat el partit. A mi ningú no m’ha dit que a ICV no hi càpiga.’ Segons ell, la seva formació ha fet ‘una reflexió molt pertinent’ i ha entès que les opcions independentistes com la que ell representa han de tenir espai dins el partit.

La resposta d’Europa

Raül Romeva creu que en cas d’independència de Catalunya ‘tot és obert’ pel que fa a la reacció europea. ‘Una de les grans virtuts del projecte europeu és que és un projecte dinàmic’, recorda. I assegura que la UE sempre s’ha trobat amb situacions que han aparegut de cop i volta, d’improvís. Amb tot, està convençut que Brussel·les no dirà absolutament res fins que no hi hagi ‘una cosa concreta per opinar’. Tanmateix, assenyala que és molt positiu que fins ara la Comissió Europea no s’hagi atrevit a dir que els catalans no podien votar en un referèndum: ‘En una democràcia, com pots evitar que la gent opini mitjançant una consulta? No es pot dir, i com que no es pot dir, no ho diuen, i aquí tenim la fortalesa i la legitimitat de democràtica per anar endavant.’ Aquest fet, creu, és el que ‘incomoda més determinats sectors del govern de Madrid’.

Política eco-socialista també a la seva novel·la

Per Raül Romeva, l’eco-socialisme també surt, d’alguna manera, a les seves novel·les, car la temàtica de fons del seu primer llibre i del que publica ara, ‘Retorn a Shambhala’, té relació amb els problemes ambientals. Reconeix que aquest fet respon a dues coses: d’una banda, aprofitar el material que ja té, i d’una altra, a l’afany de treballar aquests temes. ‘També tinc la voluntat que serveixi d’alguna cosa’, afegeix. Ha intentat que aquesta segona novel·la, ‘a més de ser una lectura atractiva o digerible, aportés alguna cosa’ i, doncs, que ‘més que generar respostes generés algunes preguntes’. Amb tot, explica que, per ell, l’escriptura és una manera de ‘canalitzar’ la inquietud que el fa ser una ‘persona inquieta que fa política i escriu’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any