‘La tertúlia proscrita’

Deu anys recordant Miquel Martí i Pol

  • Gran acte avui al Teatre Victòria de Barcelona amb 45 personalitats que llegiran poemes seus · També us proposem de descobrir la gran presència de Martí i Pol a internet

VilaWeb
Redacció
11.11.2013 - 11:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Han passat exactament deu anys de la seva mort, però la memòria del poeta Miquel Martí i Pol, lluny d’esllanguir-se, continua ben viva. I avui, coincidint amb l’efemèride, quaranta-cinc personalitats el recordaran en un gran acte al Teatre Victòria de Barcelona, organitzat per la Fundació Esclerosi Múltiple i l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol. Lluís Llach, Josep Maria Pou, Antoni Bassas, Titot, Nausicaa Bonnin, Sílvia Bel, Emma Vilarassau… Són algunes de les personalitats del món artístic, cultural i periodístic que hi participaran llegint i representants poemes del poeta de Roda de Ter. Així mateix, i sota la direcció de Josep Maria Mestres, l’espectacle inclourà la projecció d’un audiovisual gravat a Roda de Ter, poble on va néixer i viure el poeta català.

Roda de Ter també el recorda

Precisament Roda de Ter també ha organitzat tota mena d’actes al llarg d’aquesta setmana. L’acte central és avui a les vuit del vespre, amb l’habitual homenatge popular en què diverses personalitats del món de la cultura, entre elles el conseller Ferran Mascarell, però també ciutadans anònims amants de la poesia de Martí i Pol, reciten els seus poemes.

Avui també s’inaugura una exposició als jardins de La Blava amb els treballs plàstics sobre versos i aforismes del poeta a càrrec dels alumnes dels centres educatius de Roda de Ter, sota el títol ‘Una altra mirada a l’obra de Miquel Martí i Pol’. Paral·lelament, alguns d’aquests treballs es poden veure aquests dies a les banderoles que decoren el poble. 



Demà dimarts, a la Biblioteca Bac de Roda, s’inaugurarà l’exposició ‘De Paraules al vent a La Fàbrica: creació, evolució i publicació dels primers poemaris de Miquel Martí i Pol’. Després, es presentarà el poemari inèdit de Miquel Martí i Pol ‘Veu Incessant’, publicat per Edicions 62. La xerrada i presentació anirà a càrrec de Ramon Pinyol, director de la Càtedra Verdaguer d’Estudis Literaris de la Universitat de Vic i de Montse Caralt i Roger Canadell, comissaris de l’exposició, i de Jordi Cornudella d’Edicions 62. L’endemà, també a la biblioteca, tindrà lloc la tertúlia ‘Miquel Martí i Pol com a activista cultural’, amb la participació de Carme Crous, Mariàngels Martí, Ramon Martí -germà del poeta-, Miquel Obiols i Àngels Prat.



Dijous dia 14 la biblioteca acollirà ‘Conversa sobre la setmana popular Miquel Martí i Pol ‘Ara és demà’, celebrada del 21 al 28 de maig del 78, a càrrec de M. Carme Bernal i Jordi Serrate. A més, també es projectarà la pel·lícula gravada en súper 8 ‘Ara és demà’, de Ton Granero.

Divendres dia 15 es presentarà el llibre ‘El poble i la fàbrica’ (Ed. Mediterrània). 

Després dels actes de dissabte dia 16, amb la inauguració dels jardins Miquel Martí i Pol a Barcelona, un espectacle de titelles sobre poemes de l’autor i un espectacle de dansa i poesia a càrrec dels alumnes de l’Institut Miquel Martí i Pol, diumenge arribarà l’acte de cloenda amb el lliurament dels Premis Literaris de Roda de Ter i un concert de la coral Primavera per la Pau, Teresa Rebull i Genís Mayola.



El batlle de Roda, Jordi Serra, explica que en els deu anys de la mort del poeta ‘ara era el moment de rellançar la seva obra i la seva memòria’. El batlle volia fugir d’uns actes estrictament locals i que la figura i obra de Martí i Pol transcendissin a una dimensió més nacional. Segons Serra, aquesta fita s’ha aconseguit i molts pobles i ciutats del país s’han sumat a recordar-lo.

Miquel Martí i Pol, a la xarxa

El poeta té una enorme presència que té a la xarxa, amb webs dedicades a la seva vida i obra poètica, documents audiovisuals, auques, rutes literàries pels seus espais vitals… Us oferim un recull de la vitalitat de Martí i Pol a internet.

El recorregut per la ‘xarxa martiipoliana’ parteix de la web de la Fundació Miquel Martí i Pol, constituïda fa set anys amb la finalitat de contribuir a consolidar el llegat cultural, educatiu i social del poeta. És la web més completa, juntament amb l’extens apartat que li dedica l’espai LletrA de la UOC, amb una biografia signada per Pere Farrés (Universitat de Barcelona), un tast de texts i un recull de fitxers multimèdia, entre els quals hi ha un sorprenent compte de Martí i Pol a Twitter, programes televisius (com Mirador, de TVE) i una quinzena de poemes seus musicats. Al portal específic de Miquel Martí i Pol que hi ha a l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), hi trobareu un bon repàs de la seva obra i l’entrevista que li va fer Lluís Busquets el 1978. Així mateix, a Catalunya Ràdio hi ha un important arxiu sonor del poeta.

La web de l’Ajuntament de Roda de Ter dedica una secció a la biografia i la bibliografia del seu ciutadà més conegut, com també un Espai Miquel Martí i Pol, amb tot d’informació relacionada amb el poeta. S’hi esmenten els premis literaris que s’hi lliuren anualment en reconeixement i homenatge a la seva figura, uns guardons, tanmateix, que no són exclusius del municipi osonenc: també porten el seu nom un premi atorgat per l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès i la Universitat Autònoma de Barcelona i un altre d’impulsat pel celler del cantant Lluís Llach, íntim amic de Martí i Pol i que enguany ha publicat el llibre de memòries ‘Estimat Miquel‘.

A l’espai poètic de Roda de Ter també s’esmenta una ruta literària que presenta l’obra del poeta a través del seu paisatge vital. N’hi ha més informació, de la passejada, a la web de l’Associació d’Amics de Miquel Martí i Pol, a la de Paisatges del Ter i a la del portal dels Espais Escrits. Per acabar de situar geogràficament el poeta, us recomanem els mapes d’indrets de Martí i Pol que proposen tant la fundació que porta el seu nom com el portal Endrets. Geografia Literària dels Països Catalans.

De Miquel Martí i Pol, que disposa d’una auca i tot, en podem trobar uns quants poemes a la xarxa, és clar, com els que proposa la veterana web mallorquina Mag Poesia i el portal (en) francès Esprits Nomades. I en aquest bonic vídeo, l’entrenador Pep Guardiola recita un fragment de ‘L’hoste insòlit’.

Tanquem el recorregut amb un recordatori: en ocasió del desè aniversari de la mort, a mitjan octubre s’ha fet el segon Col·loqui Internacional Miquel Martí i Pol a Barcelona, Vic i Roda de Ter, en què s’ha anunciat, precisament, el començament de la digitalització del seu arxiu personal.

PS: Si voleu posar a prova els coneixements que teniu de Miquel Martí i Pol, us recomanem de participar en el concurs d’Espais Escrits i la Fundació Miquel Martí i Pol allotjat al portal QuèLlegeixes? Segurament que els recursos que trobareu en aquest article us hi ajudaran.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any