Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Miquel Martí i Pol, el poeta del poble

Poeta popular...

...i compromès amb el país

Guardonat i proposat al Premi Nobel


dimecres, 12 de novembre de 2003
La cultura catalana porta dol. Miquel Martí i Pol, el poeta actual més llegit, ens va deixar el dia 11 de novembre, a setanta-quatre anys, endut per l'esclerosi múltiple que l'afectava de feia molts anys.

Nat a Roda de Ter el 1929, l'obra de Martí i Pol no es pot deslligar de la realitat i de la gent, 'la seva gent', d'aquesta vila osonenca. De condició obrera, va treballar a la fàbrica tèxtil la Blava dels catorze anys als quaranta-tres, fins que la malaltia no l'en féu sortir. La dura vida dels treballadors, llurs ànsies i preocupacions, el treball esforçat i anònim de les dones, la vida de la gent gran..., tot plegat ha configurat una obra socialment compromesa, com apareix ben clarament a 'El poble' (1966) i a 'La fàbrica' (1972).

Però el realisme social de Martí i Pol, el seu compromís amb els més desvalguts, conviu en la seva obra poètica amb una constant reflexió sobre valors universals com l'amor, la mort i el destí. Això és especialment visible els primers anys setanta, quan se li manifesta l'esclerosi múltiple, que li va impedir de moure's i de parlar amb normalitat per sempre més.

Martí i Pol tracta tots aquests valors en un llenguatge senzill, directe, pròxim i tendre, fet que explica el gran nombre de lectors, de tota edat i condició, que s'han identificat amb la seva poesia.

  • ! Actualització el 13/11/2003 a les 07:36

Poeta popular...


+ L'obra poètica de Martí i Pol ha arribat a molta gent.
A mitjan dècada del 1970, després de passar uns anys angoixat per la malaltia, fet que la seva poesia tradueix, l'obra de Martí i Pol comença a esdevenir verament popular. El poeta de Roda de Ter reacciona als embats del destí amb un cant a la vida, a la joia de viure intensament i plena. 'Quadern de vacances' (1976) i sobretot 'Estimada Marta' (1978) donen fe de seva la força vital i poètica. Aquesta darrera obra, que li fa guanyar el reconeixement de la crítica, obté un gran ressò popular. 'L'àmbit de tots els àmbits', publicada el 1982, també segueix aquesta línia poètica optimista que revela la gran qualitat humana del poeta osonenc.

...i compromès amb el país


+ Lluís Llach ha musicat nombrosos poemes de Martí i Pol.
A banda la dimensió social i la dimensió intimista i vital de Martí i Pol, encara hem de fer esment d'una tercera dimensió, sempre present en els seus llibres: la d’un inequívoc compromís amb el país, amb les aspiracions compartides per molta gent d'edificar un poble lliure, just i solidari. La sincera identificació de Martí i Pol amb el país i la seva lluita pel reconeixement dels seus drets no ha passat gens desapercebuda, com ho palesen les incomptables mostres de condol per la seva mort, vingudes de tot arreu, els poemes llegits pels infants a les escoles i les moltes biblioteques que n’han exposat els llibres.

Guardonat i proposat al Premi Nobel


+ L'obra del poeta ha estat a bastament reconeguda.
La qualitat literària de l'obra de Martí i Pol ha estat reconeguda amb un gran nombre de premis i guardons literaris, igual que el seu compromís cívic. Entre les distincions rebudes podem destacar el Premi Ciutat de Barcelona (1987), el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes (1991), la Creu de Sant Jordi (1983), el Premi Nacional de Literatura (1998) i la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya (1999). El 1997 el Parlament Català i un total de quatre-cents ajuntaments de tots els Països Catalans van reclamar el Premi Nobel de Literatura per a l'insigne poeta.

MATERIALS

  • Miquel Martí i Pol
    Format:Web
    Pàgina sobre Miquel Martí i Pol a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC). Conté una colla de vincles d'interès que ajuden a conèixer-ne millor l’obra.
  • Auca de Miquel Martí i Pol
    Format:Web
    Pàgina de 'La paret de les auques', de l'IES Pius Font i Quer, que mostra una enginyosa auca sobre el poeta osonenc.
  • Autobiografia
    Format:Web
    Text autobiogràfic de Miquel Martí i Pol.
  • Associació d'Amics de Miquel Martí i Pol
    Format:Web
    Entitat constituïda per a promoure i difondre l'obra del poeta de Roda de Ter.
  • Martí i Pol a l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC)
    Format:Web
    Espai de l'ALEC dedicat a Miquel Martí i Pol. Inclou informació vària: biografia, premis, llibres publicats, traduccions, converses...
  • Fòrum sobre el poeta
    Format:Web
    Fòrum obert per VilaWeb on podeu expressar la vostra opinió sobre aquest escriptor.
  • Recursos
    Format:Web
    Web de la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC), amb tot de recursos sobre la figura de Martí i Pol.

QUE HO SABIES?

  • 'Estimada Marta' és segurament el recull de poemes més popular de Martí i Pol, no endebades se n'han venut un total de vuitanta mil exemplars.
  • Els seus poemes han estat musicats per cantants com Lluís Llach, Maria del Mar Bonet, Ramon Muntaner i Rafael Subirachs. De la col·laboració de Martí i Pol amb Lluís Llach, amic íntim del poeta, en van sorgir 'Un pont de mar blava' i 'Germania 2007'.
  • Tot i ésser conegut com a poeta, Martí i Pol també va conrear la prosa. 'Contes de la vida de R' (1978), 'Defensa siciliana' (1989), 'Joc d'escacs' (1994) i 'Papers domèstics' (1996) són algunes de les seves peces narratives més reeixides.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Fes-te una idea de la poètica de Miquel Martí i Pol.
Aquesta auca, divertida i enginyosa, repassa la trajectòria vital i literària del poeta de Roda de Ter.
Vet aquí una biografia del poeta escrita per ell mateix.
L'amor, sempre present en l'obra de Miquel Martí i Pol.
I també...
  • L'obra del poeta osonenc també s'adreça als més joves.
  • Llegeix aquest poema de 'Estimada Marta', un dels llibres més populars de Martí i Pol.
  • Ves també què en pensava, del poble, el gran poeta.
  • I com exposa el seu pensament en aquesta entrevista.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua