El jutge declara nul l’ERO de RTVV

  • El magistrat del TSJ valencià dóna la raó als treballadors i a la fiscalia i obliga a readmetre els acomiadats

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.11.2013 - 11:58

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El jutge de la sala social del Tribunal Superior de Justícia ha anul·lat l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) de RTVV, que va deixar al carrer més d’un miler de treballadors. Durant el judici, que es va fer a l’octubre, ja van demanar-ho tant la fiscalia com els quatre sindicats que havien presentat la denúncia (Intersindical, CCOO, CGT i UGT). 

L’argument de la fiscalia era que durant el procés hi havia hagut irregularitats i tractes discriminatoris, de manera que s’havien vulnerat drets fonamentals. 

La sentència estableix el ‘dret de reincorporació dels treballadors afectats en els llocs de feina corresponents’. Això pot motivar inestabilitat a l’ens públic, que recentment ha aprovat un nou pressupost adaptat a la nova plantilla. De fet, a l’estiu el govern valencià va dir que tancaria RTVV si s’anul·lava l’ERO perquè no seria econòmicament viable. El consell pot presentar un recurs contra la decisió judicial al Suprem abans de cinc dies.  

Segons la sentència, s’ha vulnerat la normativa dels ERO i drets fonamentals i llibertats públiques dels treballadors, atès que una vegada confeccionada la llista dels afectats se’n van alterar els criteris, car se n’introduïren uns de diferents dels aprovats en la decisió final de l’expedient. El magistrat diu que quan es van alterar els criteris ja hi havia hagut acomiadaments, i que això va causar una situació de desigualtat entre els acomiadats i els qui encara estaven en procés. 

La sentència també remarca que es va acabar aplicant la proposta inicial del consell d’administració, sense acceptar cap de les presentades pels sindicats, que eren menys traumàtiques. I afegeix que RTVV, tot i el seu caràcter públic i ajustat a pressupost, tenia l’obligació de negociar ‘de bona fe’. 

Els treballadors celebren la decisió com una ‘reparació moral i judicial’

Desenes de treballadors s’han concentrat a la porta dels estudis de RTVV a Burjassot per celebrar la decisió judicial. S’han vist abraçades, plors i mostres d’alegria en una concentració on la majoria de treballadors portaven l’armilla amb el lema ‘RTVV la volem nostra. Sense corrupció, en valencià, de qualitat, pública i plural’. La presidenta del comitè d’empresa de RTVV, Salut Alcover, ha volgut remarcar que la sentència era ‘una reparació moral i judicial d’un valor incalculable’.

‘Haurien de donar explicacions pel mal que han fet’

Poc després de fer-se pública la sentència, Rafa Xambó, membre del consell de RTVV a proposta de Compromís l’ha valorat així a VilaWeb: ‘És una victòria moral, de la lluita de tots els treballadors i la batalla que he dut al consell d’administració. Subratllem que els responsables d’aprovar aquest ERO salvatge i il·legal són Miquel Domínguez com a president del consell d’administració de RTVV, José López Jaraba com a director general de l’ens responsable d’aquest ERO i la presidència de la Generalitat, amb l’actual president i el vice-president José Ciscar. Tots ells són responsables d’aquesta barbaritat que s’ha demostrat il·legal i haurien de donar explicacions pel mal produït a tots els treballadors, a les seues famílies i al conjunt de la societat valenciana privant-los de tenir una ràdio i televisió públiques al servei de la ciutadania.’

La directora de RTVV evita valorar la sentència

La directora general de RTVV, Rosa Vidal, ha evitat pronunciar-se sobre la sentència. Vidal ha estat preguntada en diverses ocasions durant la presentació en conferència de premsa de la nova temporada de la sèrie ‘L’Alqueria Blanca’. La directora ha refusat en diverses ocasions fer cap declaració perquè no havia pogut llegir la sentència i ha dit que seria ‘una imprudència’ valorar sense conèixer-la abans.

‘Desconec la sentència, suposaria una imprudència pronunciar-me sense conèixer la sentència, ni tan sols la tenim comunicada’, ha dit Rosa Vidal davant la insistència dels mitjans.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any