El PSC condiciona ‘data, pregunta i procediment’ al vist-i-plau de Rajoy

  • ERC diu que la pregunta no pot fer referència al federalisme perquè 'sobrepassa' Catalunya · CDC demana no especular cada dia amb el contingut

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.11.2013 - 16:51

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit dels Socialistes de Catalunya torna a advertir sobre la consulta. Enmig del debat sobre la pregunta i a l’espera que es fixi una data per la celebració, la secretària de política europea del PSC, Esther Niubó, ha alertat que tot el procés estarà ‘condemnat al fracàs’ si es prenen ‘decisions unilaterals’ al respecte. En aquest sentit, la socialista ha considerat que la prioritat pel govern i pels partidaris de la consulta hauria de ser pactar amb el PP i amb el president espanyol, Mariano Rajoy, ‘la data, la pregunta i el procediment’ per convocar el referèndum. Fer-ho sense ells és, segons Niubó, el ‘favor més gran que es podria fer’ a tots els que no volen que se celebri una consulta.

Per la seva banda portaveu d’ERC, Anna Simó, ha descartat que la pregunta de la consulta faci referència explícita al federalisme. ‘No podem decidir sobre fórmules d’articulació de l’estat que sobrepassen Catalunya’, ha declarat Simó. La portaveu republicana ha apostat per una pregunta clara que permeti a la gent saber què vota. A més, ha recordat que el clam de centenars de milers de catalans en mobilitzacions com ara la Via Catalana era en favor d’un estat independent. Així, Simó s’ha mostrat partidària de buscar el consens, però ha deixat clar que aquest no ha de servir per generar ‘una cerimònia de la confusió’.

Segons Anna Simó, la prioritat que té ERC en aquests moments és que s’estableixi abans d’any una data per celebrar la consulta i una pregunta per fer als catalans en aquesta. Sobre aquesta darrera, la portaveu republicana ha defensat que l’enunciat sigui clar i que permeti una resposta de ‘sí’ o ‘no’. Simó ha assegurat que hi ha raons objectives per defensar aquesta posició. En primer lloc, ha dit, la ciutadania ha de saber què vota. ‘Si després de dur a la ciutadania a votar no sabem ben bé el què està votant, estaríem fent un flac favor al compromís que hem adquirit amb ells’, ha declarat Simó.

El vice-secretari general de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, ha donat per fet que hi haurà un acord sobre la pregunta i la data de la pregunta, però ha avisat que és un ‘gran error especular cada dia amb el seu contingut’. En conferència de premsa acompanyat per Josep Rull, secretari d’Organització, Corominas ha fet una crida a la ‘calma i la responsabilitat’ i ha demanat als partits que es deixin de ‘declaracions o de piulets’. ‘És l’hora de fer política amb majúscules’, ha subratllat després de les opinions expressades aquest cap de setmana pel president d’ERC, Oriol Junqueras, i del cap d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, entre d’altres.

Forcadell: ‘La gent no va sortir al carrer pel federalisme’

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha apuntat quina és la posició de l’entitat impulsora de la Via Catalana sobre l’enunciat de la pregunta que s’hauria de fer a la consulta. Forcadell veu amb bons ulls que es concreti una pregunta que pugui aglutinar moltes sensibilitats, però té clar que ha de qüestionar sobre si Catalunya ha de ser o no un estat independent o sobirà. Una altra cosa, ha dit, seria un frau a la societat. ‘No podem preguntar sobre el federalisme perquè la gent no va sortir al carrer pel federalisme’, ha declarat en un esmorzar informatiu de Fòrum Europa Tribuna Catalunya. A més, ha advertit que si no hi ha data i pregunta abans de Nadal, l’ANC impulsarà una gran mobilització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any