L’ANC avisa d’una gran mobilització si abans de Nadal no hi ha pregunta i data

  • També diu que no es pot preguntar pel federalisme

VilaWeb
ACN – Redacció
04.11.2013 - 11:14

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Carme Forcadell, ha avisat que si no hi ha data i pregunta de la consulta abans de Nadal, l’ANC impulsarà una gran mobilització. També ha dit que l’entitat veia amb bons ulls que es concreti una pregunta que pugui aglutinar moltes sensibilitats, però té clar que ha de versar sobre si Catalunya ha de ser o no un estat independent. Una altra cosa, ha dit, seria un frau a la societat. ‘No podem preguntar sobre el federalisme perquè la gent no va sortir al carrer pel federalisme’, ha declarat en un esmorzar informatiu de Fòrum Europa Tribuna Catalunya.

‘Si abans de Nadal no hi ha data i pregunta, farem una gran mobilització’, ha dit Forcadell. La podeu escoltar ací:

Per una altra banda, fonts de l’ANC han desmentit la informació segons la qual l’ANC preparava un gran acte per a demanar una candidatura única per a les europees als partits favorables a la consulta. Segons que ha pogut saber VilaWeb, el secretariat nacional de l’entitat es reunirà el dia 16 de novembre per a prendre una decisió sobre les possibles accions o campanyes amb vista a les eleccions europees. De moment, han assegurat les mateixes fonts, l’ANC no ha decidit res sobre aquesta qüestió.

Ni tercera via ni federalisme

Segons Forcadell, a la consulta no es pot preguntar als catalans sobre terceres vies ni federalisme. La presidenta de l’ANC ha justificat que aquesta no és la reivindicació que han fet centenars de milers de catalans amb mobilitzacions com ara la manifestació de l’Onze de Setembre de 2012 o la Via Catalana celebrada aquest any. En aquest sentit, ha considerat que no fer una referència explícita a la independència seria un “frau” a la societat que s’ha mobilitzat en favor d’aquesta.

Això sí, la líder de l’entitat independentista veuria amb bons ulls que es busqués aglutinar al major nombre de sensibilitats. “L’enuncia és igual, l’important és el concepte”, ha afirmat Forcadell, per afegir després que el fet que aquest “es concreti en una pregunta que pugui aglutinar més o menys sensibilitats, millor”. “Però de tot el que no sigui aquesta referència clara, l’ANC estarà en contra”, ha insistit.

L’Assemblea Nacional Catalana confia en què els partits favorables al dret a decidir arribin a un acord sobre quina ha de ser la pregunta i en quina data s’ha de celebrar la consulta abans del Nadal, tal i com es van comprometre a fer en una resolució del Debat de Política General. En cas que no ho facin dintre d’aquest termini, l’entitat farà servir els elements de pressió dels què disposa. Així, Forcadell ja ha advertit que, si no hi ha data i pregunta per al referèndum abans del Nadal, l’ANC tirarà endavant una gran mobilització.

Un procés sense marxa enrere

Forcadell ha centrat la seva intervenció en l’esmorzar informatiu en el procés sobiranista, un moviment que, segons ella, “no té marxa enrere”. La presidenta de l’ANC ha remarcat que és un moviment que aglutina al seu voltant tant la societat civil, com les institucions i el Govern. A més, ha assenyalat que molts catalans han deixat de percebre la independència com un problema i ara la veuen com una solució.

A tots aquests elements que ajuden a consolidar el procés, Forcadell afegeix l’actitud del l’estat espanyol. Segons ha explicat aquest dilluns, pensava que, a aquestes alçades, l’Estat hauria ofert alguna contrapartida que hauria fet canviar d’opinió a una part de la societat. Res més lluny d’això, ha dit. “L’estat espanyol no ens pot oferir res que ens faci desdir de les nostres opinions sobiranistes, que ens faci canviar d’opinió”, ha clamat.

Per contra, ha continuat, l’Estat ha adoptat una actitud amenaçant, i ha llançat advertències sobre aspectes com ara la pertinença o no a la UE o el reconeixement d’altres estats a un hipotètic estat català amb la intenció de que els catalans vegin amb por la independència. Davant aquestes, Forcadell ha volgut deixar clar que, al final, seran els propis catalans els què ho decideixin. A més, la presidenta de l’ANC ha posat els exemples de Suïssa o Noruega, que no formen part de la UE, però sí del mercat econòmic i ha apuntat aquesta com una de les possibles opcions per a Catalunya.

Respecte al reconeixement internacional, Forcadell és de l’opinió que, fins que els catalans no es pronuncien i facin algun pas en ferm cap a l’estat propi, la comunitat internacional no es posicionarà. En aquest sentit, ha dit que no volen crear-se enemistats amb l’estat espanyol si encara no tenen clar quina serà la decisió final dels catalans. Amb tot, ha augurat que, quan sigui l’hora, els estats reconeixerien una Catalunya independent perquè, segons ella, han fet el mateix amb altres països que s’han independitzat per vies democràtiques. Entre els que Forcadell veu més propers a reconèixer l’estat català, hi ha, segons ha dit, el Regne Unit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any