Compromís proposa un sistema per a denunciar anònimament la corrupció

  • Mònica Oltra demana que tothom pugui denunciar a la Fiscalia Anticorrupció sense intermediaris

VilaWeb
ACN
29.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El grup parlamentari Compromís vol que s’habiliti un sistema de denúncia a través d’internet que garanteixi totalment l’anonimat del denunciant i que arribi directament a la fiscalia anticorrupció sense intermediaris. Amb aquest propòsit va registrar ahir una proposició no de llei a les Corts Valencianes. Aquest sistema seria un mitjà material de suport per a la fiscalia anticorrupció, va explicar la portaveu adjunta del grup, Mònica Oltra.

En una nota de premsa, Compromís va explicar que la llei d’enjudiciament criminal estableix que hom té l’obligació d’informar a la justícia si té coneixement de cap delicte, però la por de represàlies deixa aquest precepte en lletra morta, especialment quan la il·legalitat la cometen autoritats públiques.

‘Per garantir que les persones coneixedores de possibles casos de corrupció i frau puguen denunciar-los sense por de represàlies, les administracions públiques han de posar els mitjans perquè es puguen presentar denúncies anònimes salvaguardant la seua seguretat’, va dir Oltra.

‘Durant els últims anys –va afegir– hem vist molts ciutadans, en concret treballadors de l’administració i funcionaris, que tenen por de denunciar allò que saben. És gent que ha vist irregularitats, que ha vist corrupció però que no poden denunciar-les perquè també han vist represàlies cap a altres companys que havien tingut la valentia de fer-ho.’

Compromís proposa que el sistema de denúncia anònima per internet tingui una estructura que faciliti la presentació de la informació i garanteixi que no s’accedirà a la IP, és a dir, que no se sabrà qui és el denunciant.

‘Aquest mecanisme de denuncia anònima per internet ja es fa servir en institucions europees, per exemple a l’Oficina Antifrau Europea (OLAF)’, va afegir Oltra. Sobre la por, va dir que era fonamentada: ‘En el nostre territori s’han pres represàlies quan la gent ha exercit la seua obligació democràtica de denunciar irregularitats i corrupció.’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any