ERC salva el director general dels mossos

  • CiU i ERC van votar ahir contra la petició de destituir Manel Prat

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.10.2013 - 17:17

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els vots de CiU i ERC al parlament van impedir ahir que reeixís una petició de dimissió de Manel Prat, el director general dels mossos d’esquadra. Els 62 diputats de PSC, PP, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP van votar a favor d’instar el govern a destituir-lo. CiU i ERC, amb 69 vots, van evitar que la petició fos aprovada. 

La diputada d’ERC Gemma Calvet va argumentar la posició del seu partit dient que havia d’exercir una ‘oposició constructiva’ i una ‘política ètica’, que, segons Calvet, és la que permet d’avançar.

En el debat de la moció sobre seguretat, presentada pel PP, hi van planar els dos vídeos publicats en què es veu com els mossos van pegar un detingut que poc després va morir. 

El diputat del PP Pere Calvó demanà la destitució de Prat adduint que les imatges demostraven la ‘manca d’eines’ dels agents. ‘Cal una reflexió profunda sobre si estan ben dotats, hem de valorar si cal incorporar nou material’, digué. Així mateix, va demanar que els agents no fossin acusats d’assassins sense haver vist totes les proves i que, en contraposició als qui ja han condemnat els mossos, el conseller d’Interior fes costat a la policia.

Xavier Sabaté, diputat del PSC, també va demanar la destitució de Prat, de qui va dir que s’havia palesat la ‘incapacitat de gestionar la policia’. Demanar-ne la dimissió és un ‘fracàs col·lectiu’, va dir, però ho va justificar dient que no hi havia prou informació, que hi havia versions contradictòries i que no tenia capacitat de dirigir els operatius dels mossos. ‘És el millor que pot passar al cos, pel bé del país.’

El diputat d’ICV-EUiA Jaume Bosch va criticar durament la gestió del departament pels fets al Raval. ‘Sigui quina sigui la seqüència anterior dels fets, l’actuació dels mossos va ser absolutament incorrecta, independentment de què passés abans.’ També va retreure al conseller que no hagués donat una explicació més convincent i que ‘parlar d’investigació reservada’ no era la resposta correcta ‘per a preservar el prestigi.’ Finalment, en nom del seu grup, va demanar que el conseller comparegués urgentment.

Pel diputat de la CUP David Fernández el model policíac actual era molt antic i responia a estructures franquistes. Va demanar que en el cas de l’empresari mort al Raval s’apliqués el protocol d’Istambul: el manual d’investigació i documentació sobre tortura. ‘Les víctimes de la violència policíaca es mereixen justícia, reparació i assumpció de responsabilitats.’

El diputat de Ciutadans Matías Alonso va demanar la destitució com a ‘gest per a tornar a donar credibilitat al cos’.

En vist de totes aquestes crítiques, la diputada d’ERC Gemma Calvet va admetre que les imatges que s’havien publicat eren greus i va demanar que s’actués amb rigor. Però també va avisar que les imatges no podien posar un tel a les ‘nombroses’ actuacions correctes dels mossos. ‘Demanem que funcionin els mecanismes de depuració interna’, va dir. 

El diputat de CiU Lluís Guinó va recordar que la confiança del director general de la policia depenia del conseller d’Interior i va vincular la petició de destitució a un ‘context conjuntural’. Segons ell, la seguretat mereix un tractament ‘poc polititzat’ i per això va demanar ganes d’arribar a un consens en pro d’una ‘política de cooperació’ en aquesta matèria.

 

Informació relacionada: 

Interior obre una investigació interna sobre la detenció de l’empresari mort al Raval

Editorial de Vicent Partal: Morir detingut

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any