CultSurfing: una cultura en moviment (2)

  • Repassem, diàriament, els projectes més destacats que es presentaran a les Trobades Professionals de CultSurfing del 15 i 16 d’octubre a Barcelona

VilaWeb
Redacció
09.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’art comunitari, l’activitat artística compartida amb col·lectius específics i en un espai determinat és el denominador bàsic de les tres propostes englobades en la categoria de ‘projectes culturals, pedagògics i integradors’ que es presentaran a les primeres Trobades Professionals. Serà el 15 i 16 d’octubre a Barcelona, en el context de la jove plataforma CultSurfing, d’intercanvi i difusió d’iniciatives culturals de tots els Països Catalans. Avui fem, doncs, una incursió ‘comusitària’ per les Terres de Cruïlla…

InCursió

Comencem la incursió pels tres projectes que es presentaran a les jornades de la setmana vinent amb l’etiqueta de ‘projectes culturals, pedagògics i integradors’ amb InCursió, precisament. Des de Juneda (Garrigues), en plena terra ferma i allunyada dels circuits escènics establerts, aquesta associació no lucrativa ideada per Ramon Giné i Núria Martí es proposa, des de fa tan sols un any, un doble objectiu: ‘Crear i gestionar projectes artístics i culturals en l’àmbit rural, a través de la dinamització artística i cultural i propiciant la creació de sinergies locals’; i ‘fomentar activitats vinculades a les arts escèniques en què participin grups en risc d’exclusió i col·lectius desafavorits, a més d’activitats accessibles a tota la població’.

Tot i la joventut de la iniciativa, Giné i Martí ja acumulen una gran varietat de cursos que acosten a un municipi ‘culturalment perifèric’ com Juneda coneguts dramaturgs, autors, directors i creadors, actors i ballarins. En un curs, Carles Santos hi proposa de relacionar el missatge parlat amb la música; en un altre, Javier Galitó-Cava treballa l’escolta en la tasca actoral; i en un altre, Blanca Portillo investiga la paraula com una eina fonamental per a la feina de l’actor.

Comusitària

Lluny de les Garrigues, a la zona metropolitana de Barcelona, trobem Comusitària, una paraula que remet a comunitat, a comú, però també a música i, de retruc, activitat artística. Queda clar amb el currículum de Noemí Rubio i Laia Serra, les dues persones al darrere d’aquesta organització: totes dues són titulades en pedagogia de l’instrument (violí) a l’Escola Superior de Música de Catalunya, i postgraduades en desenvolupament cultural comunitari a la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb aquest nom polièdric, Comusitària, totes dues es van convèncer fa cinc anys que ‘les polítiques culturals i educatives s’havien de vincular a la realitat i les necessitats del context on es desenvolupaven per contribuir a la cohesió social’.

Partint, doncs, del concepte del desenvolupament cultural comunitari i del lema de l’associació, ‘art per la construcció social’, Rubio i Serra exposaran a les jornades de CultSurfing la manera com es concentren a articular propostes artístiques singulars en l’àmbit públic i privat, assessorar institucions culturals i del tercer sector, com també a investigar i fer formació en universitats i per a l’administració pública per tal de fer extensible l’ideari i les pràctiques de l’art comunitari. Tot i donar la benvinguda a una iniciativa com la que es farà la setmana vinent a l’Espai Fabra i Coats, es pregunten si l’articulació d’aquest programa resultarà ‘un capítol més en l’intent d’establir una xarxa potent en aquest sector o bé si disposarà de prou recursos per materialitzar accions de continuïtat’: ‘Com a aparador de projectes singulars del nostre territori resulta del tot interessant, però encara ho és més si s’omple de contingut.’

Per les Terres de Cruïlla

Tanca el triangle de ‘projectes culturals, pedagògics i integradors’ destacats a CultSurfing la proposta Terres de Cruïlla, des del Montsià i el Baix Maestrat. El seu objectiu, s’explica a la web, és investigar i difondre ‘la història, la geografia, l’etnografia, el patrimoni i la literatura de dues comarques banyades pel riu de la Sénia, entès com a símbol de cohesió (social) i no de divisió (administrativa)’.

Dinamitzar aquest territori natural i valoritzar-lo és el que intenta Terres de Cruïlla per mitjà de passejades guiades pel seu ric patrimoni cultural i arquitectònic. Els itineraris van a càrrec de membres dels nombrosos centres d’estudis i associacions culturals i veïnals de la zona, d’Alcanar i Amposta, la Sénia, les Cases d’Alcanar, el Mas de Barberans, Rossell, Santa Bàrbara, Ulldecona, Castell, Sant Rafel del Riu, Traiguera, Peníscola i Xert.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any