CultSurfing: una cultura en moviment (1)

  • Aquesta setmana repassem diàriament, per categories, els projectes més destacats que es presentaran a les Trobades Professionals de CultSurfing del 15 i 16 d’octubre a Barcelona

VilaWeb
Redacció
08.10.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una proposta nascuda a Mallorca, una altra de les terres de l’Ebre i una altra a l’àrea metropolitana de Barcelona plasmen, ben gràficament, l’esperit que cerca CultSurfing en la seva ‘navegació per la cultura’: iniciatives singulars i experimentals de tots els Països Catalans que, com afirmen Tina Codina i Miquel Ferrer des de Palma, ‘permeten d’anar obrint camins cap a una nova gestió cultural participativa, oberta, propera i integradora’. Totes tres es presentaran el 15 d’octubre vinent en unes Trobades Professionals a Barcelona, com a exemples d’espectacles en espais alternatius.

A casa

Espai alternatiu, per exemple, pot ésser el que proposa l’associació Cultura a casa, que des del setembre del 2012 ha dut a terme activitats culturals en cases particulars de l’illa de Mallorca. El mes de setembre passat, un any després de fer els primers passos, l’equip que hi ha al darrere ha omplert unes quantes cases del centre de Palma amb música, arts escèniques, dansa i arts visuals. Es tracta, expliquen, d’oferir ‘una experiència cultural diferent, en què el públic també es pot convertir en programador al seu propi espai’.

L’essència de Cultura a Casa ‘és utilitzar l’espai domèstic com un espai per a compartir cultura’: ‘L’espectador participa en una experiència única en què la proximitat als creadors és clau i li permet d’interactuar-hi o dialogar-hi després de les activitats: per això l’experiència cultural s’enriqueix bidireccionalment.’

A la presó

Van una mica més enllà de convertir el públic en participant i actor cultural algunes de les produccions i intervencions artístiques de TransFormas, que situa les persones en el centre de les seves accions. A partir de la pràctica del teatre de l’oprimit i el teatre social, en les obres que proposa aquesta associació de l’àrea de Barcelona en espais tan singulars com pot ésser una presó, l’artista esdevé un acompanyant de les persones i els grups i col·lectius que té al davant –o al voltant–, ‘en el seu procés de canvi’. Focalitzant-se en les comunitats i no en els col·lectius marginals, TransFormas procura de treballar des d’una perspectiva integradora en ‘la construcció de ponts, aliances i lligams entre capes socials i col·lectius’.

Com expliquen els professionals de l’associació, la intenció és ‘aportar eines als veritables protagonistes’ per a treballar ‘l’escolta, la confiança, la cooperació, la cohesió, la construcció d’un sentit conjunt i la resolució de conflictes’. Ras i curt, recórrer a les arts escèniques per a permetre una transformació… a la presó.

I a l’espai públic

L’espai, finalment, també és un dels elements centrals i singularitzadors de la proposta Deltebre Dansa, un esdeveniment que atreu dues setmanes l’any ballarins, actors i artistes de circ de tot el món en un indret tan creatiu i formatiu com efímer, enmig de la desembocadura de l’Ebre: el municipi de Deltebre, desproveït d’equipaments culturals suficients per a acollir un esdeveniment d’aquestes dimensions, amb més de mil participants des del 2004, obliga els organitzadors a imaginar i crear nous llocs per a les representacions. Partint de la idea de la vela d’un circ, els carrers del poble es converteixen en escenografies mòbils de la ciutat efímera en què s’acaba transformant Deltebre Dansa.

En una època en què el sector cultural passa hores baixes quant a suport de les administracions, el coordinador de la proposta, Roberto Olivan, destaca ‘la importància que la dansa, el circ i la cultura en general es valorin més i s’entengui que són necessàries i bàsiques per al benestar de les persones, com també per a treballar-ne la creativitat, innovació i esperit artístic’. Malgrat això, considera que ‘el panorama cultural català continua essent potent i creatiu, amb moltes propostes innovadores, noves idees i bones iniciatives’, algunes de les quals es presentaran en les jornades del 15 i 16 d’octubre ‘per fer-se un lloc en el panorama cultural català i, en molts casos, per sobreviure’.

Notícia relacionada:

CultSurfing, la xarxa per a connectar projectes culturals singulars dels Països Catalans

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any