Els ciutadans castiguen l’ambigüitat sobre el procés d’independència

  • Segons les dades del baròmetre del CEO, ERC superaria CiU i guanyaria les eleccions · PSC i PP caurien i la CUP i Ciutadans pujarien

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
21.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El baròmetre del CEO (pdf) publicat ahir confirma unes tendències que ja fa uns quants dies que apuntava el sondatge d’El Periódico: des del 25-N, hi ha una polarització de votants entre els qui volen la independència i els qui s’hi oposen, amb una majoria sobiranista clara. S’hi afegeix un desgast de CiU per causa de la gestió de govern, una creixent insatisfacció amb el funcionament del sistema polític i més preocupació per la situació econòmica. La traducció electoral que tindria això seria una sacsejada enorme, en què ERC superaria CiU i la CUP i Ciutadans pujarien tant com PSC i PP baixarien.

Les dades que ofereix el baròmetre són aquestes: ERC gairebé duplicaria la representació al parlament, i passaria de 21 escó a 38 o 39; CiU tindria una davallada considerable, i en comptes dels 50 d’ara n’obtindria entre 35 i 37; el PSC baixaria de 20 a 16; el PP, de 16 a 13 o 14; ICV mantindria entre 13 diputats o 14; Ciutadans creixeria de 9 a 12; i la CUP duplicaria els escons, de 3 a 6. 

D’acord amb aquestes xifres, tot allò que perdria CiU aniria a parar majoritàriament a ERC, que sembla recollir el votant més sobiranista de CiU, un votant que troba en ERC un discurs més clar en relació amb el procés d’independència. Aquesta tendència s’ha anat accentuant aquests últims mesos. Segons les enquestes que han aparegut, els ciutadans semblen desconfiar del discurs contradictori entre Convergència i els màxims responsables del govern, per una banda, i la direcció d’Unió, i sobretot Josep Antoni Duran i Lleida, per una altra.

El bloc sobiranista guanyaria pes, perquè amb aquest resultat la suma de CiU, ERC i la CUP seria entre 79 diputats i 82 (la majoria absoluta és de 68), qui-sap-los més que no ara, que en sumen 74. I encara serien més si hi suméssim ICV-EUiA, que mantindria els escons que té ara, després d’uns mesos de no pronunciar-se nítidament sobre el sí o el no a la independència, però, havent deixat ben clara la defensa de l’exercici del dret d’autodeterminació i subscrivint la declaració de sobirania del parlament. En aquest cas, la suma del bloc sobiranista superaria amb escreix els dos terços de la cambra.

Si ICV-EUiA, segons el CEO, no seria penalitzada, els socialistes sí que perdrien encara més escons en aquest camí del dret de decidir. Un dret que sí que reivindiquen però tan solament si s’exerceix amb el permís d’un estat espanyol que es mostra, tant des del govern com des de l’oposició, inflexible en aquest sentit.

On són els federalistes?

Els socialistes, amb Pere Navarro al capdavant, són els grans defensors en públic de la via federal. Però, segons les dades d’aquesta enquesta i d’algunes altres, això no evita que perdin tremp electoral, sinó tot el contrari. El baròmetre del CEO mateix indica que, de més d’un any ençà, l’estat federal va perdent defensors a Catalunya, en benefici de l’opció per l’estat independent, que és la preferida.

Un 47% vol que sigui un estat independent; un 22,8%, una comunitat autònoma d’Espanya; un 21,2%, un estat federal i un 4,6%, una regió d’Espanya. Els votants d’ICV-EUiA són els que volen majoritàriament l’estat federal, concretament un 46,8% dels qui diuen que votarien els ecosocialistes; un 28,6% d’aquests és partidari de la independència; i un 19,8% de continuar com a comunitat autònoma.

Ara, preguntats sobre què votarien en un referèndum d’independència, la majoria de votants d’ICV-EUiA es decantaria pel sí, un 43,9%; el 33,2% votaria no.

Entre aquella gent que avui votaria el PSC, l’opció preferida és la comunitat autònoma (40,1%), i no pas l’estat federal (34,5%). La majoria de votants socialistes votaria no a la independència, un 52,2%, però hi hauria un significatiu 22,1% que hi votarien a favor en un referèndum.

ICV-EUiA i el PSC són els partits que tenen l’electorat més dividit en relació amb el vot en un referèndum sobre la independència. Els votants de CiU, ERC i la CUP es decantarien clarament pel sí; PP i Ciutadans, majoritàriament contra. Entre els votants de CiU, n’hi hauria un 78% que votarien a favor de la independència i un 7,9% que votaria no; el 94,1% dels votants d’ERC i el 94,8% dels de la CUP dirien sí a la independència; el 84,1% dels votants del PP i el 77,2% dels de Ciutadans dirien no.

El suport a la independència creix

El sondatge del CEO pregunta als ciutadans sobre el sentit del vot si demà es fes un referèndum per decidir la independència de Catalunya. I el resultat diu que el suport a la independència creix respecte del febrer d’enguany. Si aleshores el sí atenyia un 54,7%, ara encara puja fins al 55,6%, gairebé un punt més que fa quatre mesos i 4,5 punts més que no pas ara fa un any. El no seria avui d’un 23,4%, és a dir, 2,7 punts més que no fa quatre mesos (20,7%) i 2,3 punts més que fa un any. Si tant el sí com el no han guanyat pes des de l’últim baròmetre, la quantitat de gent que diu que s’abstindria ha disminuït: ara seria un 15,3%, en contrast amb el 17% del febrer. Hi ha un 3,8% que no sap què faria, i un 1,3% que no respon. D’aquestes dades es pot deduir que la participació vorejaria el 80%.

La projecció del resultat del referèndum

Agafant les dades que ofereix el CEO, partint d’una participació aproximada del 79%, el resultat seria de 70,38% dels vots a favor de la independència i un 29,62% contra. En aquest càlcul descartem el 5,7% dels enquestats que diuen que no saben què farien, que no responen o que són classificats en la categoria ‘altres’.

Les preocupacions

Les principals preocupacions dels catalans són, segons l’enquesta i per aquest ordre, la desocupació i la precarietat laboral; el funcionament de l’economia; la insatisfacció amb la política i les relacions Catalunya-Espanya. I, a més distància, el sistema de finançament de Catalunya, la sanitat, la millora de polítiques socials i l’educació, la cultura i la investigació, entre més.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any