Els kossovesos, ciutadans inexistents per Espanya

  • Fonts diplomàtiques espanyoles expliquen a VilaWeb quin tracte diplomàtic atorguen als ciutadans de Kossove

VilaWeb
Josep Casulleras Nualart
05.06.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Sis mil metges de tot Europa van participar el cap de setmana en un congrés internacional d’anestesiologia a Barcelona. Però no van poder-hi assistir vint metges de Kossove, per més gestions i peticions que van fer, tant ells com els organitzadors del congrés. L’oficina d’informació diplomàtica del govern espanyol ha explicat a VilaWeb que no hi havia cap manera de permetre que participessin en el congrés, perquè, com que no reconeix Kossove, Espanya tracta els ciutadans que tenen aquest passaport com si no tinguessin papers.

Els metges kossovesos van fer les gestions a l’ambaixada espanyola a Skopje (Macedònia) per poder entrar a l’estat espanyol. Els van dir que necessitaven un visat, van fer els tràmits i no van obtenir-ne resposta. La societat europea d’anestesiologia i la catalana van demanar explicacions, i els van respondre que si un ciutadà de Kossove vol entrar a l’estat espanyol ha de ser per un d’aquests tres motius: per raons humanitàries, per interès d’Espanya o per compliment d’alguna afer oficial.

‘Kossove no és reconegut per Grècia, però hi podem anar; l’estat de Kossove no és reconegut per Romania, però hi podem anar. I aquí, no. Per tant, aquesta situació és ridícula’, explicava a VilaWeb el president dels anestesistes kossovesos, Islam Krasniqi.

Esquerra Republicana i Amaiur han presentat un seguit de preguntes al congrés espanyol per saber per quines raons els van impedir d’entrar a l’estat espanyol, tenint en compte que ara fa dos anys van participar en un congrés com aquest a Madrid.

Per què a Madrid sí i a Barcelona no?

De moment, les fonts diplomàtiques espanyoles han explicat a VilaWeb que l’única raó que explicaria que fa dos anys poguessin anar a Madrid és que disposessin d’un passaport que expedia la UNMIK, la missió de l’ONU a Kossove, per als residents en aquest país. Perquè, diuen la mateixes fonts, aquest document sí que era vàlid i acceptat per les autoritats espanyoles com a passaport vàlid. El cas és que aquest passaport es va deixar d’expedir el 2008, amb la independència de Kossove, i els últims documents vàlids expiraven el 2010. El congrés de Madrid, en canvi, va ser el 2011. La incògnita continua damunt la taula.

I entrar des de l’estat francès?

Com que l’estat francès reconeix Kossove, una opció per als kossovesos que vulguin entrar a l’estat espanyol és volar primer cap a França, on se’ls concedeix un visat Schengen. I després podrien entrar des de l’estat francès a l’espanyol. Les mateixes fonts expliquen que és una via possible d’entrada, però que no és legal, malgrat disposar d’un visat Schengen. Perquè el visat que dóna França és un VTL (validesa territorial limitada), és a dir, que serveix per circular per territori francès i altres països que reconeguin i acceptin documentació oficial kossovesa, i no és el cas d’Espanya. Un cop a l’estat espanyol, un ciutadà kossovès que hi hagi entrat d’aquesta manera seria expulsat si alguna autoritat o algun policia li demanés la documentació i comprovés que duu passaport de Kossove.

Les preguntes d’ERC i Amaiur

Mentrestant, tant ERC com Amaiur han presentat tot de preguntes al congrés:

Per quina raó els han negat el visat?

El govern espanyol troba raonable de denegar el visat a uns científics europeus que pretenien assistir a un congrés d’especialistes? Per què?

El govern espanyol considera que la denegació de visats a científics en congressos europeus o internacionals pot afectar la celebració de congressos o esdeveniments similars a l’estat espanyol? En cas afirmatiu, quines mesures pensa adoptar? En cas negatiu, el govern espanyol no creu que els membres de les nacionalitats afectades podrien prendre mesures o cercar la complicitat d’algunes altres nacionalitats perquè els congressos de científics es fessin en un país on poguessin assistir els especialistes de totes les nacionalitats?

El Ministeri d’Afers Estrangers va rebre la petició de la Societat Europea d’Anestesiologia i de la Societat Catalana d’aquesta especialitat? Quina resposta hi va donar?

El govern considera que excloure anestesistes d’un congrés afavoreix la marca Espanya i la projecció internacional que hi pretén atorgar? En cas negatiu, què pensa fer llavors? En cas afirmatiu, per què?

El govern espanyol creu que la imatge oferta davant la comunitat científica denegant els visats a uns científics, segons que sembla per raons polítiques, afavoreix la imatge d’Espanya a l’exterior? Per què?

El govern pensa reconèixer oficialment Kossove i normalitzar-hi les relacions? En cas afirmatiu, quan? En cas negatiu, per què? De què depèn?

El govern espanyol troba lògic que l’estat espanyol encara no reconegui Kossove cinc anys després de la declaració d’independència, quan la Cort Internacional de Justícia n’ha reconegut la legalitat i després del reconeixement i suport que ha tingut dels països de la Unió Europea i del Parlament Europeu?

Sèrbia i Kossove acaben d’arribar a un acord per a establir relacions institucionals, que es considera un primer pas per al reconeixement de Kossove per part de Sèrbia. El govern espanyol troba coherent de mantenir la mateixa actitud respecte a Kossove si Sèrbia hi fa gests d’acostament?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any