Carlos Fabra: ‘El New York Times se me’n refot’

  • El diari va publicar diumenge un reportatge sobre la corrupció a l'estat espanyol que el posava d'exemple

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
09.05.2013 - 16:18

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

The New York Times va publicar diumenge un extens article sobre la corrupció a l’estat espanyol, en què es fixava, entre més casos, en la gestió de l’ex-president de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra. Recordava que Fabra va impulsar un projecte que s’havia convertit ‘en símbol del balafiament’, l’aeroport de Castelló, que ‘no ha pogut atreure cap vol des que va ser inaugurat el 2011’ i que té ‘una estàtua en honor de Fabra que va costar 500.000 dòlars als contribuents’. Avui, l’al·ludit ha respost amb contundència: ‘Se me’n refot, el New York Times i les declaracions sobre el reportatge. Veig molt clar que l’aeroport és essencial i que Castelló no té futur econòmic i turístic sense l’aeroport.’

Fins fa un mes, Fabra era president d’Aerocas, societat gestora de l’aeroport, càrrec que va dimitir després de la decisió del jutge de tornar a obrir judici oral en un cas en què Fabra és acusat de tràfic d’influències, suborn i delictes contra la hisenda.

L’article del NYT repassa el cas Urdangarin, i esmenta el president espanyol Mariano Rajoy pels papers de Bárcenas, en què ‘constava que membres del seu partit rebien diners de sotamà’.

Per a The New York Times, la corrupció a l’estat espanyol ‘és el resultat d’una estructura política que posa un enorme poder a mans de les autoritats locals, on molts poden atorgar contractes i terrenys consultant poc o gens’. També destaca els vincles d’autoritats municipals i territorials amb les caixes d’estalvis, que ‘han creat les condicions ideals per a la corrupció en els anys del boom de la construcció’.

El diari diu que a l’estat espanyol ‘ja es parla de reformar el finançament dels partits i les lleis de transparència, i també d’augmentar les penes per als casos de corrupció i d’enfortir la independència de les auditores’. Amb tot, afegeix, ‘molts experts consideren que encara hi ha molta feina a fer per reforçar el sistema judicial, finançat deficientment, que permet que molts casos de corrupció quedin sense resoldre durant anys’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any