La màgia de la forja

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

És aquest el títol del volum primer que Mara Soler Baeza ha escrit sobre la forja tradicional al Maestrat, els Ports i la vila d’Iglesuela del Cid, a Terol.

En aquesta obra, il·lustrada amb nombroses i boniques fotografies (moltes de les quals de la autora del text), Mara Soler estudia la forja en el món arquitectònic civil i religiós, les ferramentes de forja en el treball de pedra seca, així com les de cavalleries i la forja de carros.

Com diu al pròleg José Antonio Palao Errando, professor de Teoria de la Imatge de la Universitat Jaume I, ‘amb la càmera de Mara Soler, la mirada moderna escruta, classifica i agrupa la incògnita dels objectes, en conferir-los la seua rellevància’.

El llibre, de gran format, i que ha estat publicat pel Centro de Estudios de la Iglesuela i l’ajuntament d’aquesta vila, ha comptat també amb la col·laboració del Govern d’Aragó i l’Instituto de Estudios Turolenses entre d’altres entitats.

Aquesta obra, de 235 pàgines i estructurada en tres capítols, conclou amb una extensa bibliografia sobre la forja.

En el primer capítol, Mara Soler presenta l’origen de la forja i l’espai de treball, així com la matèria prima i les ferramentes que s’utilitzen en aquests processos.

El segon capítol fa referència a les organitzacions gremials a l’Aragó, Terol i València, amb un interés especial pel ferrer municipal de Vilafranca i el  Sexenni de Morella i els seus gremis.

En el tercer capítol, Mara Soler ens endinsa en la classificació temàtico-funcional dels objectes de forja des de l’àmbit arquitectònic civil i religiós: reixes, picaportes, forrellats, panys, claus, frontisses,  argolles, balcons, fallebes, creus, penells, canelobres, o faristols, amb precioses fotografies d’aquests elements trobats a Fredes, Vilanova d’Alcolea. Castell de Cabres, Sorita, Catí, Sant Jordi o Sant Mateu..

A més, Mara Soler ha estudiat també en aquest llibre les ferradures dels cavalls i els elements tradicionals dels carros.

Mara Soler, nascuda a València el 1961, és llicenciada en Filologia i en Comunicació Àudio-Visual i ha estat professora a instituts de la Plana Baixa, el Camp de Morvedre i l’Horta. També ha treballat a la Direcció General d’Innovació Educativa de la Conselleria d’Educació.

Com diu molt encertadament l’antropòleg Francisco Javier Sáenz Guallar, ‘aquest és un llibre màgic, pel fet que tracta d’un aspecte que ha fascinat des de sempre la humanitat: el poder del foc per transformar la matèria bruta en objectes i per convertir la naturalesa en cultura’.

A més d’aquest interessant llibre, Mara Soler també és autora d’un ampli estudi sobre la devoció al Sagrat Cor de Jesús, a la Iglesuela del Cid, a partir de la seua iconografia (imatges, estampes, escapularis, plaques a les portes de les cases, medalles…).

Amb el llibre ‘La màgia de la forja’, com diu el professor Martínez Saéz, de la Universitat Cardenal Herrera de València, podem ‘escoltar l’empremta de la intrahistòria’. Per això mateix, l’autora del llibre destaca ‘la importància que van tindre els ferrers per la seua habilitat personal, tant per a la fabricació d’armes, com per dotar la tribu de materials per a l’ús domèstic i per als treballs agrícoles i ramaders’.

En aquesta obra que recomane, Mara Soler ens presenta d’una manera amena i àgil, un estudi sobre el ric i complex patrimoni de la forja artesanal a través dels utensilis, per conèixer així una part important de la nostra cultura.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any