Una Marató de lectura obrirà el Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya

  • Al Saló de Mollerussa s'hi farà una trobada d'intercanvi de material escolar

VilaWeb
VilaWeb
Redacció VilaWeb Mollerussa
17.04.2013 - 09:10

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Prop de 300 persones està previst que participin durant les dotze hores de la II Marató de lectura que obrirà el XXIX Saló del Llibre Infantil i Juvenil de Catalunya, que es celebrarà al Firal de Mollerussa del 23 d’abril al 3 de maig.

Aquesta és una de les activitats que inclou el certamen, que dimarts es va presentar a Mollerussa de la mà de l’alcalde Marc Solsona, la secretària tècnica del Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil, Marga Mateu, i la directora de la Biblioteca Comarcal Jaume Vila, Diana Solé.

El saló, que és el més grans d’aquestes característiques d’Europa, alberga 4.500 volums exposats en un espai de 3.000 metres quadrats. Comptarà amb una desena d’activitats paral·leles així com també sis exposicions temàtiques. Destaca la monogràfica “De cap a l’aventura”, ja que precisament els llibres d’aventures seran el centre del certamen d’enguany, segons va explicar Solsona, que va afegir que “Mollerussa continua sent referent a l’hora d’apostar per la literatura infantil i juvenil i posicionar-se en un sector bàsic en el futur del país com es estimular l’hàbit de la lectura que ens millora com a persones”. L’alcalde també es va referir al fet que la capital del Pla d’Urgell porti ja onze edicions consecutives acollint el saló precisament per “perquè creiem que és una eina bàsica estratègica malgrat la crisi econòmica”.

Altres activitats

La presentació de l’experiència duta a terme a l’escola sobre la poesia de Miquel Martí i Pol pel mestre Ramon Besora en vida del poeta serà una altra de les activitats que acollirà el saló en commemoració del desè aniversari de la seva mort. Així mateix, hi haurà tallers de robòtica educativa a càrrec d’Engijoc, sessions de contes i tallers de la mà de l’Associació Pomarones així com espectacles familiars com el que portarà la companyia Xip Xap amb Els Músics de Bremen o la ballaruga d’arreu del món de Rah-mon Roma així com també una sessió de contes de la mà de la televisiva porqueta Peppa Pig, segons va explicar la directora de la biblioteca, Diana Solé.

Joana Raspall

També la poetessa Joana Raspall, que al juliol celebrarà el centenari de la seva vida, serà protagonista del saló amb un espectacle de titelles basat en els seus poemes a càrrec de la companyia Marduix Titelles i també amb dues exposicions més: Escaleta de versos. Joana Raspall, graó a graó i L’àvia feliç. Poemes de la Joana Raspall, una proposta de 38 il·lustradors que presentaran la seva interpretació gràfica dels poemes d’aquesta autora sota la direcció de l’il·lustrador Ignasi Blanch, segons va indicar Marga Mateu.

Més exposicions

Les exposicions que completaran el saló serà la Selecció dels millors llibres del 2012 i les Novetats i fons editorial en la que hi participen una desena d’editorials catalanes que exposen les millores obres del seu fons i les novetats de l’any, ha afegit la secretària tècnica del ClijCAT la qual ha dit que “tot i la crisi per la qual passa el sector, alguna cosa s’està fent bé perquè la producció de llibre infantil i juvenil està al mateix nivell i els nens i nenes llegeixen molt més del que ho feien fa uns anys”.

Escriptors i il·lustradors

El Saló, promogut pel Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (ClijCAT) i organitzat conjuntament amb l’Ajuntament de Mollerussa, va rebre l’any passat la visita de més de 10.000 persones de les quals 2.600 van ser escolars en visita guiada, una xifra aquesta última que espera repetir-se enguany tot i que encara no està acabada de perfilar la inscripció. Els escolars que hi participin podran conèixer de primera mà el treball de 8 escriptors i il·lustradors d’arreu de Catalunya, segons va afegir Diana Solé.

Així, el certamen comptarà amb la presència del narrador de contes Albert Estrenge, que serà l’encarregat de dur a terme les sessions destinades als infants de 3 a 5 anys. Pels escolars de 5 a 7 anys, s’ha pensat l’il·lustrador Valentí Gubianas. L’escriptor i il·lustradors Lluís Farré s’adreçarà als nois i noies d’entre 8 i 10 anys mentre que per als escolars de 8 a 12 s’ha contactat amb Pere Martí, el qual explicarà la seva experiència en literatura infantil i juvenil a través de la seva professió com a docent i també com a col·laborador de diferents mitjans de comunicació. Conèixer de primera mà el personatge d’Elvis Riboldi, creat per l’escriptor Jaume Copons i l’il·lustrador Òscar Julve, és una altra de les opcions que presenta el saló per a nois i noies d’entre 8 i 12 anys. Pels adolescents, s’ha organitzat la visita de l’Ernest Codina i el Roger Carandell, autors del llibre oficial Adolescents.cat, una web amb més de 140.000 usuaris per mes on a part dels redactors hi ha també experts amb psicologia per respondre millor les preguntes dels adolescents.

El certamen serà utilitzat en horari lectiu pels centres escolars, mentre que la resta d’horari i els caps de setmana estarà obert al públic en general. Els horaris són de dilluns a divendres de nou a una del migdia i de tres a vuit del vespre. Els dissabtes i diumenges d’onze a dues del migdia i de quatre a vuit del vespre.

Us recordem que podeu comentar aquesta notícia o qualsevol tema relacionat amb el municipi al Fòrum de Mollerussa.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any