El TC vol saber si la moció pel dret de decidir substitueix la declaració de sobirania

  • Dóna deu dies al Parlament de Catalunya perquè decideixi quin és el text que preval

VilaWeb
Redacció
09.04.2013 - 14:12

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal Constitucional espanyol ha donat deu dies ‘improrrogables’ al Parlament de Catalunya perquè aclareixi si la declaració a favor del dret de decidir, aprovada el 13 de març, substitueix la declaració de sobirania aprovada el 23 de gener. Des del govern, el conseller de Presidència, Francesc Homs, ha respost que totes dues són complementàries. ‘La declaració del 23 de gener establia una sèrie de principis entre els quals hi havia el diàleg. I la del 13 de març desplegava el punt del diàleg per facilitar la consulta’, ha dit.

En una providència que s’ha fet pública avui, el ple de l’alt tribunal espanyol ha demanat a la cambra catalana que li faci saber si aquest segon text, que va presentar el PSC, va tenir el suport de CiU, ERC i ICV-EUiA, i demanava un referèndum amb diàleg amb l’estat, substitueix l’anterior, aprovat per CiU, ERC, ICV-EUiA i un diputat de la CUP i que va proclamar que el poble de Catalunya és sobirà per decidir el seu futur.

De Gispert encarrega un informe als serveis jurídics del parlament

La presidenta del parlament, Núria de Gispert, ha encarregat als serveis jurídics de la cambra un informe sobre la providència del TC. Quan els lletrats emetin l’informe, la mesa l’estudiarà. En un comunicat, De Gispert ha considerat que els dos textos són vigents i complementaris, i ha recordat que no comporten efectes jurídics. En tot cas, ha considerat ‘insòlita i sense precedents’ la providència del tribunal espanyol, igual que també ho va ser, ha dit, la decisió de l’executiu de Mariano Rajoy de recórrer al TC contra la declaració de sobirania, que només expressa una voluntat política.

Les amenaces del govern espanyol

A prinicpi de mes, el consell de ministres espanyol va anunciar que analitzaria el dictamen del consell d’estat, que determinava que hi ha prou raons jurídiques per a portar al Tribunal Constitucional (TC) la declaració de sobirania aprovada pel parlament català el 23 de gener. El govern espanyol havia demanat al consell d’estat que en fes una anàlisi i que digués si hi veia res d’inconstitucional com a pas previ per a portar-la al tribunal. Tot fa pensar que avui el govern espanyol decidirà efectivament d’enviar-la-hi. De fet, poc després de saber-se el dictamen del consell d’estat, el ministre d’Afers Estrangers, José Manuel García-Margallo, se’n va felicitar i va dir que el compartia plenament.

La reacció del govern català fou ràpida i contundent. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va dir: ‘L’acte del 23 de gener és inimpugnable.’ I va afegir: ‘Ni el TC ni ningú no podrà impedir la pura expressió democràtica.’

Homs va recordar que des del 1980 el parlament català havia aprovat vuit resolucions a favor del dret de decidir. I es va preguntar per què justament ara el govern espanyol havia decidit de començar els tràmits per a impugnar una declaració d’aquesta mena.

 

Més informació:

Catalunya es declara sobirana (23.1.2013)

PP i Ciutadans es queden sols al parlament contra el dret de decidir (13.3.2013)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any