PP i Ciutadans es queden sols al parlament contra el dret de decidir

  • El consens pel dret de decidir s'eixampla a 104 diputats amb l'aprovació de la moció presentada ahir pel PSC · La CUP fa 'una abstenció incrèdula'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Parlament de Catalunya va aprovat ahir la proposta de resolució presentada pel PSC en favor del dret de decidir, molt semblant a la de CiU, que el congrés espanyol va rebutjar en el debat de política general. En la votació d’ahir, el dret de decidir va obtenir un suport més ampli al parlament, amb 104 diputats a favor (CiU, ERC, PSC i ICV-EUiA), 27 de contraris (PP i Ciutadans) i 3 abstencions (CUP).

‘El referèndum el guanyaran democràticament els ciutadans, no el guanyarà ni el perdrà el govern’, va declarar Pere Navarro quan va defensar la proposta al parlament. ‘Sóc demòcrata. No independentista. Defensaré el no quan arribi el moment. Els catalans hem de poder decidir el nostre futur’, hi afegia.

Navarro va demanar a Mas que el diàleg per a garantir que els catalans poguessin exercir el dret de decidir no s’exhaurís ‘en una reunió de dues hores’, com va passar amb la negociació del pacte fiscal. I va instar el president català a reunir-se ‘tant amb el president espanyol com amb tots els caps dels partits estatals, els presidents autonòmics i els ex-presidents catalans i espanyols’. Si ho fa, va dir, ‘els socialistes li faran costat’. Per Navarro, el text d’ahir era una proposta ‘sensata’ que es contraposava al ‘carreró sense sortida’ de CiU i ERC, a ‘l’immobilisme’ del PP, i a la ‘incoherència’ d’ICV-EUiA, que ahir votà a favor de la proposta de resolució però, en canvi, es va abstenir en la votació de la mateixa proposta al congrés espanyol.

La secretària general d’ERC i portaveu al parlament, Marta Rovira, va preguntar al PSC què pensava fer quan s’acabés el diàleg i es comprovés que l’estat no tenia voluntat de negociar. Va demanar als socialistes que es posessin al costat de la voluntat del poble, que és per sobre de qualsevol altre poder. Va afegir que això era el principi de sobirania que incloïa la declaració aprovada el 23 de gener. ‘La consulta no pot quedar supeditada a la manca de diàleg per part del govern espanyol i, com que el govern espanyol ha negat fins ara el dret de decidir, no podem deixar de preguntar-nos què farem després de dialogar tantes vegades com sigui possible si el nostre diàleg és contemplat com un monòleg’, va argumentar.

El portaveu de CiU al parlament, Jordi Turull, va donar valor al fet que el PSC es desmarqués del PSOE al congrés i votés a favor del dret de decidir. A parer seu, el text d’ahir no aigualia pas la declaració de sobirania, sinó que la reforçava i, a més, era la millor resposta i la més àmplia a la reacció de l’estat de portar la declaració al Constitucional. Turull va celebrar que la resposta del parlament a la impugnació del govern espanyol fos votar un nou text a favor del dret de decidir amb una majoria encara més gran, i passar de cent diputats.

El president del grup parlamentari d’ICV-EUiA, Joan Herrera, va evitar d’entrar en polèmica amb Navarro per les referències a la coherència del seu grup, i es va voler quedar només amb el fet que el PSC s’afegís al dret de decidir. ‘És una gran notícia que avui eixamplem el dret de decidir votant allò que vam votar fa un mes i mig, però d’una manera més àmplia’, va indicar Herrera, que va celebrar que els socialistes catalans haguessin decidit de situar-se ‘en la centralitat del catalanisme’, que ara mateix és el dret de decidir. Per Herrera, aquesta resolució és igual que la declaració de sobirania, perquè llavors també es parlava de diàleg i negociació amb l’estat. Tanmateix, va lamentar que, un mes i mig després, encara no s’hagués començat a elaborar un full de ruta per a portar a terme aquest procés, amb el parlament al centre.

PP i Ciutadans, contraris

Pel PP, els socialistes s’han adherit a ‘la boja cursa separatista’ i han contribuït a la ruptura entre Catalunya i Espanya. El portaveu adjunt del partit, Santi Rodríguez, va insistir al govern, i ahir també al PSC, que abandonessin el camí de la independència i se centressin a solucionar la desocupació i la sortida de la crisi. Rodríguez va qualificar el text de ‘deshonest i fals’, i va dir que per a decidir el futur de Catalunya, no caldria tan sols el vist-i-plau del PP i el PSOE sinó consultar tots els espanyols. En el mateix sentit, el president de Ciutadans, Albert Rivera, va criticar que Navarro hagués seguit ‘el joc’ dels independentistes i s’hagués mostrat favorable a la ruptura entre Catalunya i Espanya. ‘Fins quan farà de cavall de Troia al Parlament?’, va etzibar a Navarro.

Abstenció de la CUP

Com ja havia anunciat, la CUP es va abstenir. Va dir que la resolució deixava un regust agredolç. Dolç perquè els socialistes catalans abandonaven, ni que fos ‘per un minut, els Bono, els Ibarra i els Guerra’; però agre perquè no creuen en el contingut de la proposta, que implica la negociació amb l’estat per a convocar una consulta. Un diàleg que serà una pèrdua de temps i deixarà que el govern espanyol en guanyi per continuar la ‘guerra bruta’ a Catalunya. El diputat Quim Arrufat va dir que l’abstenció de la CUP era una ‘abstenció incrèdula’.

 

Més informació: La CUP s’abstindrà en la nova resolució sobre el dret de decidir

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any