CiU demana contenció a ERC amb la pregunta del referèndum

  • Està d'acord que sigui 'clara i concisa', però no vol definir-ne ara l'enunciat • ERC fa pública una proposta a VilaWeb

VilaWeb
Redacció
28.03.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

CiU està d’acord que la pregunta del referèndum sigui ‘clara i concisa’, tal com demana ERC, però insta la formació d’Oriol Junqueras a no precipitar-se pel que fa a la pregunta, en referència a la proposta d’enunciat que va fer la secretària general dels republicans, Marta Rovira, en una entrevista a VilaWeb. ‘Vostè creu que Catalunya hauria de ser un estat independent?’ és la fórmula proposada per Rovira, que tindria només dues respostes possibles: sí o no.

El portaveu de CiU al Parlament, Jordi Turull, va defensar ahir que l’enunciat fos fruit del consens, després d’haver escoltat el parer del Consell per a la Transició Nacional. ‘Nosaltres no direm la pregunta de CiU i, en tot cas, buscarem el gran consens. Això sí, amb una pregunta que sigui clara i nítida; en això hi estem d’acord’, va dir.

Turull va negar que CiU s’hagués molestat perquè Rovira hagués avançat a VilaWeb la proposta de pregunta, però va demanar a ERC: ‘Que el cap no corri més que les cames.’ Turull va dir que el seu grup parlamentari tindria ‘un plus de responsabilitat’ i que sempre defensaria el consens. També va dir que hi havia un consell assessor que havia de fer aportacions en aquest sentit.

La pregunta proposada per ERC és pràcticament la mateixa que s’ha acordat per al referèndum d’Escòcia: ‘Escòcia hauria de ser un país independent?’. I només dues respostes: sí o no.

El president de la Generalitat, Artur Mas, fou el primer a proposar una pregunta per al referèndum: ‘Desitgeu que Catalunya esdevingui un nou estat de la UE?’, va suggerir el mes d’octubre de l’any passat, abans de la campanya electoral. D’aleshores ençà, no se n’havia proposat cap més. La proposada per Marta Rovira té la diferència que diu ‘estat independent’ en comptes de ‘estat propi’ i que no l’emmarca en la UE.

Hi ha un escull evident perquè CiU acabi acceptant una proposta com aquesta, que és Josep Antoni Duran i Lleida i la influència que pugui tenir en els diputats d’Unió. El mes de gener Duran va dir que no estava d’acord que en la consulta del 2014 es fes una sola pregunta, a favor de la independència de Catalunya o contra. ‘Unió votaria a favor d’una consulta amb una única pregunta a favor o contra la independència?’, li va demanar un lector en un comentari al seu bloc. ‘Unió hauria de decidir. Jo defensaria i votaria no’, va respondre Duran.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any