Egunkaria: deu anys de la infame mordassa

  • El 20 de febrer de 2003 l'Audiència Nacional espanyola va ordenar el tancament del diari basc

VilaWeb
Bel Zaballa
20.02.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Era l’únic diari que es publicava íntegrament en èuscar. Egunkaria arribava als quioscs cada dia des de feia tretze anys. Fins que el 20 de febrer del 2003 van abaixar-ne la persiana per ordre de l’Audiència Nacional espanyola, que va brandar el ‘tot és ETA’ per tancar el diari i embargar-ne els béns. Deu anys més tard, els encausats han estat absolts i damunt la taula del govern espanyol hi ha una condemna del Tribunal d’Estrasburg per no haver investigat les tortures que havia denunciat el director del diari, Martxelo Otamendi.

2003: Tancament del diari i detencions

El jutge Juan del Olmo va ordenar la clausura temporal i l’embargament preventiu dels béns d’Egunkaria. Considerava que formava part d’un conglomerat empresarial controlat per ETA. En aquella operació foren detingudes deu persones, la majoria directius del diari: Iñaki Uria, Martxelo Otamendi, Juan Mari Torrealdai, Peio Zubiria, Luis Goia, Fermin Lazkano, Inma Gomila, Xabier Alegría, Xabier Oleaga, Txema Auzmendi.

En una segona operació, l’octubre del mateix any, van detenir vuit persones més, acusades de suposats delictes econòmics: Mikel Arrizabalaga, Angel Diez, Armando Hernández, Mikel Sorozabal, Joxe Mari Sors, Mikel Azkune, Joanmari Larrarte i Xabier Legarra.

Denúncia de tortures

Arran dels fets, considerats un atac frontal a la llibertat d’expressió i d’informació, es van organitzar un seguit de campanyes de solidaritat, i Egunkaria va rebre suport de tot el món, en forma de mobilitzacions i manifestos. També en va rebre Martxelo Otamendi, que va ser torturat durant els cinc dies que va restar incomunicat, segons que va denunciar. Una denúncia que va ser arxivada per les instàncies judicials espanyoles.

2010: absolució de tots els encausats

No va ser fins el 2009 que va començar el judici oral. I, finalment, set anys després del tancament del diari, el 12 d’abril de 2010, els cinc periodistes i directius del diari van ser absolts de les imputacions de pertinença a banda armada. Eren Torrealdai, Uria, Auzmendi, Otamendi i Oleaga.

2012: Espanya, condemnada per les tortures a Otamendi

Martxelo Otamendi va portar les seves tortures a Estrasburg, després del cop de porta de les institucions espanyoles. I a l’octubre, el Tribunal Europeu de Drets Humans va condemnar l’estat espanyol a pagar una indemnització de 24.000 euros per no haver investigat les tortures. ‘La tortura, li surt barata, a l’estat’, deia Otamendi en la compareixença, després de saber-se la sentència d’Estrasburg.

Berria, successor d’Egunkaria

El temps ha donat la raó als responsables del diari, però ningú no ha assumit cap responsabilitat ni jurídica ni política per un fet tan greu i excepcional com el tancament d’un diari. A més, set anys és massa temps per a poder reobrir un diari. De fet, poc després del tancament d’Egunkaria, va néixer el diari Berria, dirigit per Otamendi mateix, que segueix l’estela de la veu que intentaren emmordassar.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any