La sala gran del TNC s’omple de gom a gom per homenatjar Martí Gasull

  • Ara fa tres mesos i mig que es va morir el fundador de la Plataforma per la Llengua · El president de l'entitat anuncia la creació del premi Martí Gasull

VilaWeb
Redacció
16.01.2013 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La sala gran del TNC es va omplir de gom a gom ahir al vespre per homenatjar el fundador i principal ideòleg de la Plataforma per la Llengua, Martí Gasull i Roig, que es va morir ara fa tres mesos i mig en un accident a l’Himàlaia. Fou un acte molt emotiu, amb més de nou-cents assistents i conduït per la periodista Mònica Terribas. Hi va haver imatges, cançons, poesia i texts vinculats a la trajectòria de Gasull. El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, va anunciar que es crearia el premi Martí Gasull a entitats o persones que contribueixin a la defensa o la millora del català. Vegeu el vídeo de l’acte íntegre, incloent-hi l’actuació d’Al TAll, als primers minuts, a més de la de Cris Juanico, la de Manel Camp, el discurs d’Escuder i els cinc minuts seguits d’aplaudiments al final, que culminaren amb el cant espontani dels ‘Segadors’ per part de tota la sala.

En concret, Al Tall van cantar ‘El cant dels Maulets’; Cris Juanico, ‘Si véns’; Manel Camp, una versió de ‘Viatge a Ítaca’, de Lluís Llach; i membres de les corals la Fuga, Cantiga i Genciana, de Gràcia, van cantar, des de la platea, l’himne occità.

A més de la llengua, l’acte també recordà la muntanya. L’alpinista Nil Bohigas, juntament amb més companys de Gasull vinculats a l’excursionisme i l’escalada, van recordar la capacitat de Gasull de fixar-se objectius ambiciosos i mantenir sempre la passió per assolir-los. L’homenatge també va incloure tota mena d’elements audiovisuals vinculats amb la trajectòria vital, professional i ideològica de Martí Gasull

Escuder va anunciar que la Plataforma per la Llengua convocaria enguany el I premi Martí Gasull per a persones físiques o jurídiques que haguessin contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l’àmbit lingüístic català. Va recordar que per a Gasull l’única cosa important era aconseguir una llengua i un país plenament normals. I ho va aprofitar per interpel·lar les polítics i consellers presents a la sala i demanar-los, ‘quasi exigir-los’, que no defallissin en la defensa del país i de la llengua. ‘En Martí escoltava tothom, sabia escoltar i entendre què calia a cadascú i què calia a la llengua i al país en cada moment…’, va dir, Escuder, dirigint-se a la classe política.

Personalitats de diversos àmbits

Ahir es va omplir la sala gran del teatre, amb més de nou-centes localitats. Hi havia personalitats de l’àmbit polític, social i cultural, amics i familiars. Per exemple, el conseller de la Presidència, Francesc Homs; la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau; el conseller de Cultura, Ferran Mascarell; el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà; el director general de Comunicació, Jordi Cuminal; la directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa; el director general per a la Immigració, Xavier Bosch; el director general de Joventut, Toni Reig; el director general de l’Agència Catalana de la Joventut, Jordi Boixadera; i la vice-presidenta de la mesa del parlament, Anna Simó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any