Junqueras insisteix a CiU que el referèndum és urgent

  • El president d'ERC reitera que votaran la investidura de Mas

VilaWeb
Redacció
15.12.2012 - 12:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Després de la reunió que va mantenir ahir a la nit amb Artur Mas, i que es va acabar sense acord principalment per la data de la consulta, el president d’ERC Oriol Junqueras ha insistit avui que el referèndum s’ha de fer com més aviat millor, el 2014: ‘Volem un compromís explícit sobre la consulta, el com i el quan del referèndum.’ En aquest sentit, ha dit que continuarà dialogant amb CiU i que aconseguirà convèncer aquesta formació sobre la urgència de la consulta.

El president d’ERC ha explicat durant la seva intervenció al consell nacional d’avui que la investidura d’Artur Mas està garantida perquè els republicans hi votaran favorablement. Junqueras ha volgut transmetre la sensació que no hi ha pressa per arribar a un acord amb CiU, almenys no té perquè produir-se abans de la investidura que, previsiblement, es farà la setmana que ve.

El principal escull en les negociacions amb la federació nacionalista és la data del referèndum d’independència. ‘Volem posar data a la democràcia’, ha destacat tot just començar el discurs. Pels republicans, el referèndum és urgent i s’hauria de celebrar abans d’acabar el 2014, mentre que CiU no vol fixar més límit temporal que el del final de la legislatura, tot i haver ofert als republicans la fórmula ‘a partir del 2014’, que no convenç Esquerra.

‘Volem un compromís explícit al voltant de la consulta, al voltant del com i del quan s’ha de fer aquest referèndum que permeti els ciutadans de Catalunya decidir el seu futur’, ha exclamat el dirigent republicà, convençut que ‘la independència és absolutament imprescindible i urgent per ajudar a la gent que més pateix’.

Junqueras ha avançat que els contactes amb la federació nacionalista continuaran durant els propers dies a la recerca d’un acord definitiu i ha apuntat a la necessitat que a aquest acord, com a mínim quant a la celebració de la consulta, també se sumin totes aquelles formacions partidàries del dret a decidir, com ICV-EUiA i la CUP. El president d’ERC fins i tot ha explicat que també s’iniciaran negociacions amb aquests partits, ‘i amb la societat civil’, per tal d’aconseguir l’acord més ampli possible per a la convocatòria del referèndum. ‘És el desafiament més important de la història de Catalunya’, ha sentenciat referint-se al referèndum.

Acord pràcticament enllestit en temes fiscals

‘Estem contents perquè en la negociació amb el govern estem fent grans passos endavant per aconseguir un sistema fiscal més just’, ha recalcat Junqueras. La majoria de les propostes fiscals dels republicans han rebut el vist-i-plau (després de matisar-les) de CiU i l’acord quant a l’àmbit pressupostari sembla pràcticament enllestit.

ERC garantirà que en tot allò que depengui del govern, ‘les polítiques econòmiques i socials siguin més justes i més eficaces’, ha assegurat. Junqueras s’ha mostrat disposat a avalar les retallades que inclourà el proper pressupost de la Generalitat, sempre que no incloguin cap vessant ideològic.

Segons Junqueras, si es rubrica el pacte CiU-ERC els pressupostos del 2013 no inclouran cap retallada en tot allò que depengui de la Generalitat. ‘Malauradament hi ha moltes coses al nostre país que depenen del govern espanyol’, ha recordat.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any