El pacte CiU-ERC s’encalla en la consulta

  • ERC accepta donar suport a la investidura de Mas, però demana que continuï la negociació per al pacte de legislatura · La reunió d'ahir va durar més de tres hores

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
15.12.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Artur Mas i Oriol Junqueras es van reunir ahir al vespre amb el propòsit de deixar enllestit el pacte entre CiU i ERC per a la governabilitat de Catalunya. Amb tot, la reunió no va anar com s’esperava i no hi hagué acord. Junqueras va abandonar el Palau de la Generalitat passades més de tres hores d’ençà del començament de la reunió i no va fer cap declaració pública. Amb tot, poc després va piular a Twitter: ‘Continuarem parlant, però encara queden punts per acordar. Entre més, el calendari sobre com i quan farem la consulta.’ També va piular Lluís Salvadó, secretari general adjunt d’ERC: ‘Acabem dues setmanes d’intenses negociacions sense acord amb CiU. Sensació de fracàs. Ni consulta ni pacte. Continuarem…’

Fonts d’Esquerra van apuntar també que es continuaria negociant els pròxims dies, i van confirmar que el partit donaria el suport necessari per a investir Mas president.

Durant aquests últims dies s’han acostat posicions en uns quants aspectes, però tot fa pensar que el principal escull és la concreció d’una data per al referèndum sobre la independència, car en el capítol econòmic ja hi ha acord. Els republicans voldrien fixar una data per a la consulta, mentre que CiU preferiria no comprometre’s a una data concreta des d’ara. Fonts de CiU van reconèixer a última hora d’ahir que la negociació s’havia tornat més complexa del que s’esperaven.

La consulta i les declaracions d’Unió

ERC posa com a condició per donar el sí definitiu que l’acord digui explícitament que la consulta tindrà lloc el 2014. I el text literal de l’esborrany que CiU proposa a ERC quant a la consulta aposta per tenir el procés a punt per poder-la convocar ‘a partir’ del 2014. En concret, subratlla que CiU i ERC es comprometen a treballar en ‘tots els procediments formals, jurídics i institucionals possibles fins el 31 de desembre del 2013 per estar en condicions, a partir d’aleshores’, de convocar la consulta. L’esborrany de CiU també té un afegitó més: que la consulta ha de celebrar-se d’acord amb un marc legal que l’empari. Els republicans, amb tot, no accepten aquest text perquè obre la porta a no convocar la consulta l’any 2014. La federació ha reconegut que la negociació s’ha tornat més complexa que no semblava, però espera poder tancar-la en les properes hores

Uns quants dirigents d’Unió ja han aprofitat per recordar aquestes darreres hores que el compromís de CiU i del parlament és fer-la durant aquesta legislatura i no el 2014. Junqueras ja va dir ahir, en resposta a la pressió d’Unió, que no volia que el cap d’UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, aprofités cap escletxa per a evitar la celebració del referèndum.

Fonts republicanes van explicar ahir que no sols no hi havia acord en la data, sinó tampoc sobre el procés per a arribar a la consulta, que tindria lloc durant el 2013. Això inclou la negociació amb el govern espanyol, l’aprovació de la llei de consultes catalana i la recerca de l’empara internacional i europea.

Aquest cap de setmana es decidirà si aquests contactes pendents es faran entre els màxims dirigents o si s’hauran de tornar a reunir les comissions negociadores. En tot cas, es dóna per fet que hi haurà una nova trobada entre Mas i Junqueras.

Punts decisius de la part econòmica, que tot apunta que ja és pactada i tancada

Nous impostos. A més de la recuperació de l’impost de successions en el tram de les rendes més altes, que ja es coneixia, es gravaran també les emissions de diòxid de carboni, s’obligarà les grans superfícies a pagar més i s’introduiran taxes sobre els pisos buits, sobre les begudes refrescants i sobre els envasos de plàstic, segons que informa l’agència ACN. ERC també proposa l’eurovinyeta, una taxa per a vehicles pesants que travessin Catalunya per vies de titularitat catalana.

CiU no ha acceptat la taxa que gravava els caixers automàtics. Els republicans també volen aplicar un impost sobre els dipòsits bancaris. Però com que el govern espanyol ha creat l’impost amb el tipus 0, hi hauria l’alternativa de gravar els bancs que destinessin menys recursos a donar crèdit. L’euro per recepta també una qüestió a tancar encara, perquè CiU es resisteix a anul·lar-lo.

En l’apartat fiscal encara, CiU i ERC també han acordat traslladar al govern espanyol algunes peticions fiscals, al voltant de l’IRPF i de les SICAV.

Un Banc de Catalunya. Un altre compromís de l’acord entre la federació i els republicans passa per aprovar un pla contra el frau fiscal i també per fomentar l’ICF per convertir-lo en un veritable banc públic català, que doni crèdit a les empreses, però especialment a aquelles que exportin. Aquests empresaris podrien rebre un avançament dels diners a l’espera que els seus clients els paguessin pels seus serveis.

Estructures d’estat. Ahir el diari El País va publicar una proposta de full de ruta que ha fet ERC a CiU, per preparar la transició nacional cap a l’estat propi mentre es prepara la convocatòria del referèndum. Oriol Junqueras va ser preguntat ahir a Catalunya Ràdio per aquest document, que no va confirmar ni tampoc va desmentir; va insistir que no mentre no estigui tot tancat: ‘No hi ha res tancat.’

Aquest document proposa la creació d’estructures d’estat a partir de l’any que ve: 

 -La creació d’una administració tributària catalana el 2013 per a recaptar tots els impostos; amb un desenvolupament de dos anys en què s’hauria de desplegar l’acord ja signat entre les diputacions. Després, abans que acabi l’any vinent, desplegar el consorci tributaria ja previst en l’estatut entre agència catalana i l’espanyola. I més endavant que l’agència catalana assumeixi totes les competències abans del referèndum del 2014. Estudi d’un pla de contingència per exercir les competències tributàries només amb recursos.

-Dissenyar l’administració catalana de la seguretat social amb tresoreria pròpia per a garantir el sistema de pensions i l’assegurança de desocupació. I la redacció d’un informe per tècnic sobre les possibilitats legals de segregar el sistema de pensions espanyol i català.

-Creació del Banc de Catalunya, a partir de l’Institut Català de Finances, per garantir l’accés al crèdit a l’economia productiva.

-Assumpció de totes les competències en justícia i creació de la fiscalia general de Catalunya.

-Tenir les plenes competències en la gestió energètica, de l’aigua, en l’aeroport del Prat i els principals ports i ferrocarrils.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any