Les farmàcies valencianes posen fi a la vaga

  • Accepten el pla de pagament del Consell

VilaWeb
Redacció
30.11.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les farmàcies valencianes posaren fi ahir a la vaga, que ha durat dinou dies, perquè el consell no pagava. Ahir mateix les farmàcies cobraren 114 milions d’euros amb el compromís del govern valencià de presentar avui mateix un pla i un calendari per a pagar la resta dels diners deguts.

Les assemblees de València, Alacant i Castelló van decidir ahir de suspendre la vaga.

En un document l’administració es compromet a fer servir el fons de liquiditat autonòmic per a reduir el deute i posar-se al corrent de pagament el mes de març de 2013. Segons el document, la Generalitat Valenciana ‘es compromet en una solució efectiva dels retards’.

La proposta plantejada per la Generalitat Valenciana consisteix en aquest primer pagament de 114 milions d’euros procedents del Fons de Liquiditat Autonòmic (FLA), altres 114 milions a pagar a finals de desembre procedents també del FLA, així com un tercer pagament, que podria arribar als 139 milions com avançament del mecanisme de suport estatal que consta en el Reial decret 12/2012 presentat pel ministre Cristobal Montoro.

Aquesta facturació es pagaria entre finals de desembre i principis de gener. La conselleria de Sanitat abonaria una quarta facturació al gener que correspondria a la mensualitat de desembre i que es pagaria amb el pressupost ordinari de la Generalitat Valenciana.

Amb tot, quedarien pendents les factures de setembre, octubre i novembre i per al pagament de les mateixes es plantegen dos procediments. Un seria el pagament del deute en la seva totalitat a través d’un mecanisme de suport estatal que podria ser el FLA 2013 i l’altre és la de prorratejar les tres mensualitats en 24 mesos, pagant una part proporcional cada mes.

La Generalitat Valenciana s’ha compromès a què el mes de març estiguin regularitzats els pagaments que sufragarà amb càrrec dels diners que rebi del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Totes les assemblees han aprovat la mesura de manera majoritària però adverteixen que es mostraran atents perquè el calendari es compleixi.

Durant quatre setmanes dos de cada tres farmàcies del País Valencià han tancat de manera rotativa com a mostra de protesta, una mesura que es va endurir a partir d’aquest dilluns amb l’obertura tan sols dels establiments que decretessin els serveis mínims.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any