Recórrer als tribunals costarà fins a 1.200 euros

  • Jutges, advocats i consumidors protesten contra les noves taxes que entren en vigor demà

VilaWeb
Redacció
21.11.2012 - 12:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El BOE publica avui un augment de les taxes judicials, d’entre 50 euros i 750, per poder recórrer una resolució als tribunals. La llei 10/2012 (pdf) entrarà en vigor demà, i ja ha rebut crítiques de professionals del sector, com el Col·lectiu Ronda, Jutges per la Democràcia, Unió Progressista de Fiscals i el Sindicat de Secretaris Judicials –que ja van fer un comunicat (pdf) quan es va saber el projecte de llei– i l’Associació de Consumidors Facua.

Amb l’augment de taxes, aquestes aniran dels 100 euros fins als 1.200, depenent del recurs en qüestió. Així, els més cars seran els de cassació i apel·lació. El ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, deia fa dos dies que trobava ‘plenament justificades’ les noves taxes i argumentava que el 10% del cost per a l’estat que pretenen cobrir les taxes és 20 punts inferior a la mitjana europea. ‘No crec que ningú pugui dir que els ciutadans de la UE no tenen accés a la tutela judicial efectiva’, afegia.

El Col·lectiu Ronda es manifesta contrari de manera ‘frontal i bel·ligerant’ a les noves taxes establertes. En un article de fa uns dies, diu que aquestes taxes ‘estableixen una barrera intolerable entre la ciutadania i el seu dret inalienable a la tutela de l’administració de Justícia’. Alerta que es tracta d’una de les retallades dels drets dels ciutadans més grans de la democràcia’ i del perill de deixar els ciutadans sense la garantia de defensar els seus drets. Per això, no accepta una ordre que legitima la desigualtat i nega el fet que tots tinguem idèntics drets i obligacions davant la llei’. Aquest mateix matí, en un text al Facebook, el col·lectiu recordava que finalment s’havia publicat al BOE la nova llei de taxes i lamentava que la justícia ‘s’hagi transformat en mercaderia a disposició exclusiva de qui tingui diners per poder pagar-la’.

Per la seva banda, l’Associació de Consumidors Facua ha denunciat que la nova llei estableix ‘una justícia per a rics i una altra per a pobres’, i insisteix, contra les declaracions de Gallardón, que el text vulnera el dret a la tutela judicial efectiva. Amb la nova llei, diu, pot donar-se el cas que algú hagi de pagar 200 euros per recórrer una multa de 150 euros; abonar 312,50 euros per reclamar danys i prejudicis per la cancel·lació d’un vol per valor de 2.500 euros; o fins i tot no poder pagar la taxa de 311,50 euros per dur als tribunals una asseguradora que es nega a cobrir un sinistre de 2.300 euros.

Per Facua, el govern espanyol vol excloure de la competència dels jutjats reclamacions per un valor menor a 50 euros, i diu que això substituirà els laudes per resolucions administratives en base a la figura de l’àrbitre únic.

Les protestes també s’han fet sentir a la xarxa, on han començat a aparèixer llaços negres en els perfils d’usuaris i l’etiqueta #stoptasasjudiciales.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any