L’Audiència de Barcelona reobre la investigació pel desallotjament de la plaça de Catalunya

  • Diu que el jutjat va arxivar el cas sense 'un mínim raonament'

VilaWeb
Redacció
02.11.2012 - 17:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’Audiència de Barcelona ha ordenat (interlocutòria) que es reobri la causa per les càrregues (vídeo) en el desallotjament de la plaça Catalunya del 27 de maig de 2011, que es va saldar amb 121 ferits. El jutjat d’instrucció havia arxivat la querella després de consdierar que l’actuació dels Mossos d’Esquadra havia estat ‘raonablement proporcionada’.

Ara la secció setena de l’Audiència de Barcelona ha decidit que es reobri el cas, en què hi ha encausats el director general dels mossos, Manel Prat; l’intendent Antoni Antolín; el responsable de la Brigada Mòbil, David Bordas, i l’ex-responsable de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp. Així, l’Audiència deixa sense efecte el sobreseïment provisional després d’admetre el recurs dels advocats que representen les 56 persones que van presentar una querella contra els mossos i la guàrdia urbana.

‘Ens trobem davant l’absència d’un mínim raonament que pugui considerar-se com a tal, i amb una efectiva incongruència entre els raonaments’, diu l’Audiència, que considera que el jutge instructor va vulnerar les normes processals i va deixar indefensa la part recorrent.

Per aquest motiu insta ara el titular del jutjat d’instrucció a pronunciar-se ‘de forma motivada amb plena llibertat de criteri’ sobre les peticions de diligències dels querellants que foren refusades. Entre més, demanaven que es prengués declaració com a encausat a l’aleshores cap de la brigada mòbil que va intervenir en l’operatiu de la plaça de Catalunya, Miguel Hermida, i d’un subinspector de l’àrea regional de recursos operatius dels mossos d’esquadra. Precisament, en els recursos presentats els advocats de l’acusació retreuen que el jutge els havia denegat sense justificació tot un seguit de diligències.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any