El vaixell de guerra Alboran, assenyalat com a responsable de l’incident amb la bandera a Roses

  • 'El País' intenta sembrar confusió sobre l'incident

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
27.10.2012 - 13:29

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Diversos pesquers de Roses van ser obligats ahir a hissar la bandera espanyola mentre navegaven a pocs metres de la costa per a poder continuar la seva feina, per ordre de l’exèrcit. Aquests pesquers són inspeccionats de manera periòdica per vaixells del ministeri d’Agricultura. Ahir, però, sense cap explicació, els inspectors viatjaven a bord del vaixell de guerra Alboran, des d’on es va donar l’ordre d’hissar la bandera espanyola. La primera notícia la van donar els mateixos pesquers i la portaveu del projecte NINAM, Gemma González, una plataforma ecologista d’estudi dels cetacis que va fer aquest tuit, tal com va recollir la Vanguardia en aquest article.

L’incident ha estat aclarit posteriorment per diversos mitjans, especialment pel diari El Punt – Avui que ha parlat amb els qui van patir l’abordatge. En aquest article la tripulació del vaixell Medan, un dels tres vaixells aturats, explica clarament que van ser abordats per inspectors de pesca que viatjaven en el vaixell militar Alboran. Aquest tipus d’inspeccions són normals però el fet estrany és que els inspectors viatgessin en un vaixell de l’armada.

En l’article Cisco Sastre, patró del Medan, afirma que va escoltar com des del buc de l’armada reclamaven als inspectors de la bandera espanyola, que van definir com ‘la nostra’ fos hissada al vaixell. De fet el mateix patró explica que no la portaven posada però la van hissar en veure que el vaixell que se’ls acostava era de l’armada.

Avui, però, el País ha entel·lat el cas de confusió amb aquest article en què en una primera versió negava que als pesquers se’ls obligués a hissar la bandera i ho atribuia tot a un comentari escoltat per ràdio. La primera versió de l’article fins i tot parlava de ‘bulo’ per referir-se als fets.

En una segona versió corregida amb posterioritat, El País afirma que el vaixell es l’Arnomendi (no l’Alboran) i que és del ministeri d’agricultura però ‘operat per l’Armada’. És a dir que és un vaixell de l’armada. En la segona versió del text el diari ja reconeix que es va obligar a hissar la bandera espanyola al pesquer.

La normativa marítima dicta que la bandera espanyola ha d’estar en un lloc visible al pavelló de popa del vaixell i que, si va acompanyada d’altres banderes -com la catalana- l’espanyola ha de ser més gran.

Més informació: Nova intimidació de l’aviació espanyola a Catalunya

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any