L’oposició demana avui explicacions sobre la importació de residus a Mallorca

  • El PP vol rendibilitzar la planta incineradora de Son Reus important residus d'uns altres indrets d'Europa · Els ecologistes denuncien el 'negoci brut'

VilaWeb
Redacció
18.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La importació de residus sòlids d’Europa a la planta de Son Reus de Mallorca és una de les qüestions que ocuparan el ple del parlament balear d’avui. El PSIB i el PSM-IV-ExM volen explicacions de com afectarà l’illa l’esmena presentada pel PP al projecte de llei de mesures urgents per a activar econòmicament la indústria insular. Tant l’oposició com els grups ecologistes temen que Mallorca no esdevingui l’abocador d’Europa.

El PP vol fer rendible la planta després d’una ampliació

El govern va dissenyar el 2006 una ampliació de la incineradora, que va costar 376 milions, lligada a l’extensió de la concessió a l’empresa concessionària de la planta, TIRME SA, fins el 2041. Però, amb la crisi l’arribada de residus s’ha reduït molt, sobretot perquè les empreses que en fan volen estalviar-se la taxa, i ara la incineradora no és rendible. És per això que els tècnics proposen dues opcions: o bé augmentar la taxa ciutadana de 131 euros per tona a 141 o bé importar les 200.000 tones que caldrien per a fer-la viable econòmicament.

I el PP ha optat per aquesta segona opció, adduint que així no toca la taxa ciutadana i que ja hi ha estats europeus, com Alemanya o Dinamarca, que importen residus.

La mesura que promou el PP al parlament i al Consell de Mallorca permetrà, doncs, a la incineradora de Son Reus de cremar residus dels altres estats europeus. Concretament, segons la consellera de Medi Ambient mallorquí, Catalina Soler, el Consell de Mallorca espera rebre 100.000 tones de residus sòlids d’Europa tot l’any vinent. Amb això Son Reus passaria de cremar 400.000 tones de residus anuals a cremar-ne 500.000.

‘Qui estima Mallorca no l’omple de fems’

Però la intenció del govern balear topa amb els partits de l’oposició i amb els grups ecologistes, que no volen que Mallorca sigui l’abocador d’Europa, oimés que la política ambiental ha de maldar per aconseguir una reducció de residus.

Per tant el PSM-IV-Entesa ha començat la campanya ‘Qui estima Mallorca no l’omple de fems’, argüint que ‘el manteniment de les taxes d’incineració és una excusa beneita per a poder dur fems de fora i que els amics del PP augmentin el negoci que fan amb la incineradora’, en paraules del portaveu del grup al Consell, Joan Font.

A banda, l’eurodiputat Raül Romeva ha demanat a la Comissió Europea que resolgui si les esmenes del PP violen la directiva europea de residus.

‘Intentar vendre com a positiva la importació de residus per a amortitzar una infrastructura que es va fer sense necessitat i que es paga amb doblers públics és indignant —es queixa el GOB–, i tractar-ho com com si fos combustible i no com allò que és, fems, és un insult a la societat’. L’entitat ecologista fa temps que denuncia el ‘negoci brut’ dels residus a Mallorca (dictamen, pdf) i lamenta que ‘Mallorca es vegi condemnada a sofrir les conseqüències dels compromisos blindats de TIRME amb el Consell de Mallorca, durant més de trenta anys, signats per la senyora Maria Antònia Munar’.

En aquesta situació els ecologistes recorden que hi ha una alternativa, consistent a demanar que les empreses redueixin els residus.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any