La Mostra d’Entitats, un esclat de catalanitat

  • La Mostra, organitzada per la Gent de la Terra, reunirà a 140 entitats d'arreu dels Països Catalans al Passeig Lluís Companys de Barcelona

VilaWeb
Redacció
11.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La 11ena edició de la Mostra d’Entitats dels Països Catalans reuneix 140 entitats de tot el país que mostren una riquesa cultural plena de modernitat i futur. Aquesta iniciativa, que any rere any, omple el Passeig de Lluís Companys de Barcelona és també un model d’organització. La fan la Gent de la Terra, un colectiu de voluntaris que s’autorganitzen i s’autofinancen. L’Enric Fontanals ens ho explica.

—Com va néixer la Mostra?

— Va néixer en un moment on la catalanitat al carrer era poc visible. Vam detectar un intent de ridiculitzar i desprestigiar el Fossar de les Moreres i l’ofrena al monument d’en Rafael de Casanova. Era el moment on els socialistes tornaven amb el discurs de la modernitat i el cosmopolitisme contra la catalanitat. Un sector de gent havia deixat de sortir al carrer l’Onze de setembre. Amb la Mostra, vam intentar posar una tercera pota en aquest espai tan emblemàtic de la Diada.

—La Mostra és un èxit

—A vegades les coses s’encerten perquè hi són. Vam oferir un espai, la Gent de la Terra oferim la tramoia. Les ganes de fer-ho hi eren.

—Enguany quantes entitats hi participen?

—La Mostra ha anat creixent, aquest any tenim 140 entitats que venen a mostrar el que fan. L’any passat van passar-hi 190.000 persones. El visitant fa de còmplice amb les entitats. La Mostra és un esclat de catalanitat, és un reflex del país. La gent ensenya el que fa. No deixa de ser curiós que una cosa així la faci un grup de voluntaris i el món institucional no ho hagi fet.

—Potser no ho veien?

—O no miraven

—La Mostra és dels Països Catalans?

—A la Mostra hi venen gent de totes les parts del país: del País Valencià, de la Catalunya Nord,….i de motls altres llocs que no són tan lluny.

D’Occitània…

—Sí, també.

—La Gent de la Terra  reivindiqueu una manera de funcionar diferent, teniu un ideari propi de funcionament

—Per a nosaltres és molt important el concepte d’autoorganització i d’autofinançament. N’estem molt contents. És emocionant veure que joves de 20 anys plens d’ il·lusió venen aquí i treballen sense parar perquè la Mostra existeixi. Tots som voluntaris, en som més de 100. És increïble.

—La gent de la Terra feu altres coses

— El dia 10 de setembre al vespre fem cada any una ruta històrica molt concorreguda. Durant l’any també fem altres activitats . Per Sant Jordi portem la poesia, la història de Catalunya al carrer…

—La Mostra comparteix l’espai del Passeig de Lluís Companys amb Ómnium?

—Ells van començar abans amb el concert de la Festa de la Llibertat. Penso que els dos espais conjuguen molt bé les activitats de dia i de nit. Cada any és un èxit.

—Organitzant la Mostra coneixeu a fons el món associatiu, com el veieu en aquest moment?

—El món associatiu català té una riquesa brutal i indescriptible. És una meravella, però pot donar molt més de si, encara li queda molt per explotar. La manca de subvencions li serà un benefici…

—Està segur del que diu?

—Els que només viuen de les subvencions patiran però deixaran d’estar narcotitzats. No es poden demanar diners al govern per desprès criticar-lo, llavors es cau en l’esquizofrènia.

—Aquest serà un Onze decisiu?
—Serà un Onze de setembre molt important, un pas que ens farà guanyar o perdre, tot va molt de pressa. Crec que pot ser molt important, tot corre molt. Les coses no esdevenen en dos mesos i necessiten un procés. S’ha de triar el camí, si saps on vas no hi ha cap problema en esperar sis mesos o un any.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any