La Diada de l’independentisme

  • Expectació per la mobilització multitudinària a la manifestació de l'ANC · Els partits, a remolc

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.09.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘Catalunya, nou estat d’Europa’ és el lema de la manifestació de la Diada convocada per l‘Assemblea Nacional Catalana. Es preveu que sigui històrica, per la gran quantitat de partits, entitats, col·lectius i ciutadans a títol individual que han dit que hi participarien. Aquesta convocatòria ha condicionat l’agenda per avui dels partits i el seu discurs aquestes últimes setmanes, i fa que avui hi hagi un gran dispositiu previst per mirar d’encaixar els milers de manifestants que recorreran els carrers de Barcelona.

Hi ha més de mil autocars reservats per a desplaçar manifestants a Barcelona, una xifra mai vista fins ara.

La manifestació començarà a les sis de la tarda a la cruïlla del Passeig de Gràcia amb la Gran Via. L’ANC demana que la gent s’hi adreci des de la part alta de Passeig de Gràcia, des de Jardinets cap avall, en direcció a la Gran Via. La capçalera estarà formada per representants de l’ANC i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), que donaran pas a les assemblees territorials i sectorials de l’ANC.

L’ordre dels blocs de partits i entitats serà el següent: Òmnium Cultural: passeig de Gràcia, entre Gran Via i Diputació; entitats de la societat civil: passeig de Gràcia, entre Diputació i Consell de Cent; CiU: passeig de Gràcia amb Consell de Cent; ERC i Reagrupament: passeig de Gràcia amb València; ICV-EUIA: passeig de Gràcia amb Mallorca; Solidaritat: passeig de Gràcia amb Provença; Democràcia Catalana: darrere de SI; CUP: passeig de Gràcia amb Rosselló; sindicats: Gran Via, entre passeig de Gràcia i Rambla de Catalunya.

L’ANC garanteix que rere la capçalera de la manifestació hi haurà lloc per a tothom, i en funció de la quantitat de manifestants que s’hi sumin, la capçalera s’anirà desplaçant cap endavant.

La marxa avançarà per la Gran Via fins a Pau Claris, i continuarà baixant per aquest carrer, i després per Via Laietana fins al passeig d’Isabel II. S’avançarà per aquest passeig fins a l’Avinguda Marquès d’Argentera, on hi haurà instal·lat l’escenari per a l’acte polític de cloenda. La manifestació acabarà, doncs, a tocar del Parc de la Ciutadella, on hi ha la seu del Parlament de Catalunya.

Personalitats que hi participen

Hi ha molts partits i entitats; alguns consellers, però no pas el president de la Generalitat, Artur Mas. Entre les personalitats polítiques que hi haurà destaquen la vice-presidenta del govern català, Joana Ortega; els consellers Josep Lluís Cleries, Ferran Mascarell, Irene Rigau, Josep Maria Pelegrí, Francesc Xavier Mena. També hi aniran els principals càrrecs d’Esquerra Republicana de Catalunya, d’Iniciativa per Catalunya-Verds, de Convergència Democràtica de Catalunya i d’Unió Democràtica (incloent, a última hora, Josep A. Duran i Lleida) i de Solidaritat Catalana. El PSC i el PP no hi aniran, però entre els socialistes sí que ho faran l’ex-consellera Marina Geli; el batlle de Lleida, Àngel Ros i probablement l’ex-conseller Ernest Maragall Hi seran també, entre més, l’ex-president de la Generalitat Jordi Pujol; la presidenta d’Omnium, Muriel Casals.

Una marea verda

L’ANC ha fet també una crida a tothom qui participi a la manifestació perquè dugui una cartolina verda. ‘L’objectiu es fer visible el que ja diuen les enquestes: que en aquest país ja som una majoria els que volem la independència. Farem una marea verda de llibertat i democràcia perquè es vegi clarament des de tot el món. Volem demostrar de manera clara a tots els polítics catalans que ja és l’hora d’iniciar el procés de secessió’, diu l’entitat. Aquesta és una mostra de cartolina que ha elaborat  l’ANC i que distribueixen aquests mitjans en paper, però tothom qui vulgui en pot portar una de casa, o de la papereria…

Una delegació de l’ANC es reunirà amb la presidenta del parlament, Núria de Gispert, i amb diputats a la seu de la cambra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any