Malestar dels catalanistes del PSC pel cop d’autoritat de Navarro

  • Geli anirà a la manifestació de la Diada i parla de dos projectes nacionals al partit· Manel Nadal, Laia Bonet i Tura hi responen a Twitter

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
04.09.2012 - 10:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’endemà del cop de timó de Pere Navarro al PSC l’ex-consellera Marina Geli ha anunciat que assistirà a la manifestació de l’Onze de Setembre i ha dit que creia que el PSC hauria d’anar-hi, i que ‘hi ha dos projectes dins del PSC sobre la qüestió nacional’ que s’haurien de posar d’acord. A Twitter, tant l’ex-secretari de mobilitat de la Generalitat, Manel Nadal, germà del destituït Joaquim Nadal, com Laia Bonet i Montserrat Tura han expressat malestar als canvis.

‘Aniré a la manifestació a títol personal. Vaig defensar i defenso que el PSC ha d’anar a aquesta manifestació amb la senyera’, ha dit Marina Geli a RAC-1. Joaquim Nadal, fins ahir president del grup parlamentari socialista i ara rellevat per Xavier Sabaté, també va fer fa uns dies unes declaracions fent una crida a participar a la manifestació, per més que ell no hi anirà pas.

La qüestió nacional genera tensió dins del PSC. Geli pensa que el partit hauria d’haver avançat més en el projecte nacional. I admet: ‘Hi ha dos projectes dins del PSC sobre la qüestió nacional i ens hem de posar d’acord. Espero que es pugui fer sense ruptura’.

Sobre els canvis que ha imposat Pere Navarro, rellevant Nadal, Miquel Iceta i Laia Bonet, ha declarat: ‘Vull pensar que els canvis afecten a la gent que va ser més crítica o que va donar suport al sector crític durant el congrés’. I  afegeix: ‘Pere Navarro no és diputat i vol una direcció parlamentària més pròxima a ell’.

A més, Geli s’ha posicionat a favor d’Àngel Ros si el batlle de Lleida es presenta a les primàries del partit per elegir el candidat a la presidència de la Generalitat. ‘Donaré suport a l’Àngel Ros si es presenta a les primàries. Té un perfil adequat pel meu projecte de país’, ha dit.

A Twitter hi ha hagut més reaccions discrepants amb la purga de Navarro. L’ex-secretari de mobilitat Manel Nadal, germà de Quim Nadal, va dir ahir al vespre: ‘No sé si puc continuar militant en aquest nou PSC reflexionaré amb tranquil·litat’.

Laia Bonet, que ha estat rellevada per Rocío Martínez Sempere de portaveu adjunta al parlament, va dir en un altre piulet: ‘En la vida no hi ha premis ni càstigs, sinó conseqüències’, citant Robert Green Ingersoll.

I l’ex-consellera Montserrat Tura també va dir a Twitter: ‘Sou molts els que em demaneu la meva opinió o que respongui a preguntes de gran transcendència. Alguns heu entès que hi ha silencis que parlen’.

Els canvis

La direcció executiva ha rellevat el president i el portaveu del grup parlamentari, Joaquim Nadal i Miquel Iceta. Els substituts seran l’ex-conseller de Governació i ex-delegat del govern a Tarragona, Xavier Sabaté, i el portaveu del partit, Jaume Collboni, respectivament. Per la seva part, Rocío Martínez-Sampere serà la portaveu adjunta, en substitució de Laia Bonet. A Joaquim Nadal, la direcció socialista li ofereix, a canvi, la vice-presidència segona del parlament, i substituirà l’històric Higini Clotas.

El primer secretari del PSC, Pere Navarro, va justificar els canvis per la ‘necessitat’ del partit de reestructurar-se per marcar un ‘canvi de rumb’. Navarro va explicar, després de l’executiva on es van aprovar les modificacions, que les substitucions de noms als càrrecs estratègics del grup respon a la voluntat de la cúpula de fer una ‘oposició més clara’ al govern de Catalunya. A més dels canvis a la presidència del grup, als llocs dels portaveus i a la vice-presidència segona de la mesa del parlament, Navarro va explicar que vol que el fins ara portaveu, Miquel Iceta, sigui el candidat del PSC al Parlament Europeu.

Ros, preocupat perquè el catalanisme deixi de ser un ‘denominador comú’ del PSC

El batlle de Lleida i membre de l’executiva del PSC, Àngel Ros, ha dit que respecta els canvis al si de la formació, però ha subratllat que el preocuparia que amb aquests moviments el catalanisme deixi de ser un ‘denominador comú’.

Tot i insistir que és competència del primer secretari proposar canvis per a millorar l’organització del grup parlamentari, ha deixat clar que les persones que deixen responsabilitats són molt valuoses per a ell. Sigui com sigui, ha assegurat que continuarà ”sense cap problema’ al PSC.

ENTREVISTA amb Toni Aira: ‘Navarro aparta els que poden anar a una candidatura alternativa’

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any