El president de Noruega defensa que la matança d’Utøya i d’Oslo ha enfortit la democràcia al país

  • El 22 de juliol d'ara fa un any el doble atemptat de l'ultradretà d'Anders Breivik commocionava la societat noruega

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
22.07.2012 - 12:32

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui fa un any de la matança d’Utoya i d’Oslo, a Noruega. El primer ministre de Noruega, Jens Stoltenberg, ha assegurat que la massacre ha enfortit la democràcia al país. L’ultradretà Anders Breivik va matar setanta-set persones i va fer centenars de ferits. La tragèdia es recorda amb actes a tot arreu del país. Stoltenberg ha manifestat que la tragèdia no ha fet de Noruega un país menys obert ni menys tolerant. ‘La nostra resposta als atemptats és amb més democràcia, amb més obertura, amb més humanitat’. I ha defensat que la democràcia és l’arma més eficaç contra la violència.

El 22 de juliol del 2011, l’ultradretà Anders Breivik feia esclatar un cotxe bomba al centre d’Oslo: va matar vuit persones i en va ferir més de dues-centes. Després va anar a l’illot d’Utoya, on les joventuts del partit laborista noruec feien una acampada. Breivik, vestit de policia, va disparar contra els joves, i en va matar seixanta-nou. Aquells atacs, els pitjors que patia Noruega des de la Segona Guerra Mundial, van commoure la societat d’aquest país, que avui recordarà amb diversos actes les víctimes.

El judici de Breivik

Breivik, de trenta-dos anys, antic militant del Partit del Progrés (FRP), d’extrema dreta, considerava els joves que participaven en el campament d’estiu a Utoya ‘traidors a favor de la immigració’.

En el judici que s’ha fet aquests últims mesos, ha confessat ser l’autor d’aquella matança; ha dit que lamentava ‘no haver anat més enllà’ i diu que va actuar ‘perquè era necessari’. Breivik no ha reconegut l’autoritat del tribunal que l’ha jutjat. El veredicte del judici, que ha fet reviure als noruecs el malson d’aquells dies, es farà públic d’ací a un mes, el 24 d’agost.

El jurat basarà el veredicte en el fet de si Breivik tenia cap trastorn mental quan va fer els atacs, i d’això en dependrà que ingressi a la presó o en un centre psiquiàtric.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any