La policia augmenta a 92 el nombre de morts a Noruega

  • El tiroteig a l'illa d'Utoya causa 85 morts i el cotxe bomba a Oslo, set · Un detingut acusat de cometre la matança · Arrestat un altre home armat amb un ganivet davant de l'hotel on s'allotja el primer ministre

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.07.2011 - 08:45

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El doble atemptat que va colpir ahir durament el centre d’Oslo i la petita illa d’Utoya ha deixat un balanç provisional de 92 morts: set per l’explosió del cotxe bomba al centre d’Oslo, i 85 pel tiroteig comès per un home vestit de policia contra els joves assistents del camp d’estiu del partit governamental. Hi ha un detingut, presumptament vinculat a l’extrema dreta: Anders Behring Beivik, de 32 anys; en el seu compte de Twitter (@AndersBBreivik) hi ha un sol apunt, de fa sis dies. La policia ha detingut un altre home avui al migdia que portava un ganivet i que era davant de l’hotel de Sundvollen on s’allotjava el primer ministre per fer-hi una conferència de premsa.

L’explosió al centre d’Oslo va ser molt a prop de les oficines del primer ministre, Jens Stoltenberg, que va resultar il·lès perquè no era al despatx en aquell moment. La deflagració va destruir completament tres plantes de l’edifici governamental i va causar un important incendi a l’edifici del ministeri de Petroli noruec. La zona de l’explosió és plena d’edificis oficials i de mitjans de comunicació, que també van quedar afectats.

Una hora i mitja després, es va produir un tiroteig a l’illa d’Utoya, on uns cinc-cents joves partidaris del partit laborista, el del primer ministre, s’havien reunit en un camp d’estiu i celebraven una convenció política. Un home vestit de policia va accedir al recinte dient que havia de fer un control rutinari i va obrir foc a discreció contra la multitud. Alguns joves es van llançar al mar per escapar nedant de l’agressor i d’altres es van amagar al petit bosc de l’illa.

Un detingut

L’agressor va ser detingut per la policia, que va dir que es tracta d’un home blanc d’1,90 metres d’alçada, de trenta-dos anys i amb la ciutadania noruega, presumptament vinculat a l’extrema dreta. El detingut es diu Anders Behring Beivik i en el seu compte de Twitter (@AndersBBreivik) té un únic comentari, del 17 de juliol passat, que diu, en anglès: ‘Una persona amb creences té la mateixa força que 100.000 persones sense interessos’.

Les autoritats noruegues demanen prudència a l’hora d’atribuir l’autoria dels atemptats. La confusió ha estat molt gran perquè es tracta del primer atemptat terrorista de la història de Noruega. Un presumpte grup islamista havia emès ahir un comunicat per reivindicar l’atemptat, però no quedaven clars la motivació ni els objectius dels autors. Amb la detencó de Behring Beivik sembla del tot descartada la hipòtesi d’un atemptat gihadista.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any