Partits i entitats demanen més contundència al govern contra l’últim cop judicial a la immersió

  • Cop del Suprem espanyol a la immersió en l'ensenyament infantil · El tribunal anul·la el caràcter vehicular del català en aquest període formatiu entre els 3 anys i els 6

VilaWeb
Redacció
27.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Una nova sentència judicial contra la immersió lingüística a l’escola catalana va tornar a provocar la reacció indignada de la majoria dels partits i de la plataforma d’entitats cíviques i educatives Somescola.cat. Uns i altres demanen al govern una resposta contundent al nou atac, que aquest cop afecta els nens d’entre 3 i 6 anys. Però la consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, treu ferro a la sentència i diu que ‘som on érem’.

El Tribunal Suprem espanyol va anul·lar els articles del decret de la conselleria d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya que defineixen el català com la llengua vehicular en l’ensenyament infantil de tres a sis anys. Això afecta, concretament, la comunicació en català en ‘les activitats orals i escrites de l’alumnat i del professorat, exposicions del professorat, llibres de text i material didàctic, activitats d’aprenentatge i d’avaluació i comunicacions amb les famílies’, tal com resa l’article 4.1, que ha quedat anul·lat.

El Suprem es basa en la sentència del Tribunal Constitucional sobre l’estatut, i anul·la els articles d’aquest decret de la Generalitat que regula l’ensenyament entre els tres anys i els sis en els aspectes lingüístics; diu que el castellà s’ha d’incorporar com a llengua docent vehicular. El Suprem accepta el recurs presentat per un pare contra la sentència del Tribunal Suprerior de Justícia de Catalunya que no tocava la immersió en aquest àmbit educatiu.

Rigau: ‘Som on érem’

El govern assegura que la sentència no afecta el model d’immersió lingüística a les escoles. La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, va comparèixer ahir per valorar la sentència i va dir que ‘som on érem’. Segons el Departament, el decret els preceptes del qual han estat anul·lats pel Suprem data del 2008 i, per tant, és anterior a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC). ‘Fa temps que tenim una normativa que estableix que el català és la llengua vehicular en el sistema educatiu. S’ha anul·lat un articulat previ a la LEC, però la llei continua vigent i la podrem continuar aplicant’, va afirmar Irene Rigau.

La consellera va admetre una certa preocupació perquè ‘el Suprem demostra que interpreta de manera molt restrictiva tot allò que concerneix el model lingüístic escolar de Catalunya’. Però va voler treure ferro a la sentència i va insistir que els centres no han de patir perquè la LEC blinda la immersió lingüística i aquesta cobertura és garantida pel Departament.

CiU, PSC, ERC, ICV-EUiA i SI reclamen al govern que no faci ‘ni un pas enrere’

La gran majoria dels grups parlamentaris han rebutjat la sentència del Suprem. ‘Ni un pas enrere’ ha estat l’afirmació que ha condensat la defensa de la immersió lingüística com un model d’èxit, tant acadèmic com social. Alguns, com ERC i SI, reclamen directament al govern que no acati la sentència, mentre que la resta insta l’executiu a blindar la vehicularitat del català. Per contra, PP i C’s defensen el compliment de la sentència, per tal que el castellà s’equipari al català en l’ús a l’escola.

Muriel Casals: ‘La sentència del Suprem espanyol és contrària a la legitimitat democràtica’

La plataforma Somescola.cat d’entitats cíviques i educatives va demanar al govern i al parlament una reacció contundent i no fer ‘cap pas enrere’ davant la sentència. ‘No s’ha de fer cas al que demani l’atacant’, va afirmar la presidenta d’Òmnium, Muriel Casals, que va cridar a no acatar la decisió judicial i prosseguir amb el sistema actual ‘perquè ha demostrat el seu èxit i perquè així ho volen la majoria de forces polítiques catalanes’. ‘La sentència del TS és contrària a la legitimitat democràtica’, va dir Casals, que va afegir que seran al costat del govern per defensar la Llei d’Educació de Catalunya aprovada pel parlament.

‘Volem dir solemnement que no passarem per alt aquesta nova ingerència de la justícia espanyola’, van afegir els portaveus de la Plataforma per la Llengua, que van anunciar que abans de les vacances presentaran una moció al parlament per un posicionament clar dels partits. També demanaran una reunió amb el ministre d’Educació espanyol, José Ignacio Wert. I preparen una nova jornada de mobilització en defensa del català a l’escola el 26 de setembre.

 

Informació relacionada:

Editorial de Vicent Partal: Una proposta concreta als diputats catalans

Entrevista amb Ferran Suay: ‘La sentència ataca un període crític de l’aprenentatge lingüístic’

Rigau treu ferro a la sentència del Suprem i diu que la LEC ja blinda la immersió

Somescola.cat reclama una reacció contundent al ‘pitjor cop’ contra el català

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any