Els detalls de la trama que ha fet caure Blasco

  • El 'cas Cooperació', o trama de les subvencions a ONGs, consistia en desviar fons públics inflant factures per projectes al Tercer Món · Entre els imputats hi ha Josep Maria Felip o Alexandre Català, ja cessats

VilaWeb
Redacció
13.06.2012 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El pressumpte frau que ha costat temporalment el càrrec a Rafael Blasco com a portaveu del PP a les Corts Valencianes, consistia en desviar diners públics pagats a ONG. En total, la malversació de fons públics seria d’uns 6 milions d’euros. El cost real de projectes a països del Tercer Món es falsejava, i la diferència es desviava a comptes privats. Hi ha almenys sis càrrecs o excàrrecs públics imputats, com Josep Maria Felip o Alexandre Català, tots dos cessats per aquest motiu per Albert Fabra, com Blasco.

El jutjat d’instrucció número 21 de València investiga, des de fa més d’un any, pressumptes subvencions concedides a ONGs per la desapareguda Conselleria de Solidaritat i Ciutadania, dirigida per Rafael Blasco, entre els anys 2008 i 2011. Tècnicament, a banda de frau en subvencions i malversació de fons públics, els suposats delictes inclouen blanquejar diners, suborn o falsedat documental.

Dels 27 imputats en el sumari del cas, sis són càrrecs o excàrrecs públics, com l’exdirector general d’Integració i Cooperació de la Generalitat Valenciana, Josep Maria Felip, o l’antic subsecretari de sanitat, Alexandre Català. Fins el passat 17 de maig, les diligències prèvies portaven un any sota secret de sumari. 

Almenys sis ONG estan també imputades. En el centre de la trama hi hauria la fundació Entre Pobles –ara anomenada Hemisferi–, dirigida per Augusto César Tauroni, que des de febrer està en presó provisional. El pressumpte frau consistia en inflar factures i desviar així part de les subvencions públiques pagades a ONGs per projectes a Guinea Equatorial, el Camerun, Mauritània, República Dominicana, Nicaragua, el Salvador, Tailàndia o Haití.

La jutgessa que porta el cas ha demanat durant la instrucció tot tipus de documents, testimoniatges, peritatges o escorcolls a domicili, tant de persones físiques com de persones jurídiques. Per exemple, els efectuats a les dependències de l’actual Conselleria de Justícia i Benestar Social. La intervenció de telèfons mòbils ha permès escoltar converses entre Augusto César Tauroni i Rafael Blasco, així com altres converses de Tauroni en què apareixen termes com ‘negrates’ o ‘Negrolàndia’.

Enllaços
Array

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any